• Посилання скопійовано

Перехідні операції при переході на загальну систему за новими правилами оподаткування 2017 року

Розглянемо, як впливатиме на об’єкт оподаткування податком на прибуток наявність перехідних операцій при переході на загальну систему за новими правилами оподаткування 2017 року

Перехідні операції при переході на загальну систему за новими правилами оподаткування  2017 року

Оподаткування податком на прибуток операцій при отриманні до переходу на загальну систему авансу

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання. При цьому згідно з п. 6 цього ж П(С)БО перерахований аванс не визнається доходом. 

Тож при відвантаженні товару після переходу на загальну систему у такого постачальника  буде визнано дохід та витрати за правилами бухобліку. У разі отримання прибутку від такого постачання у платника податку на прибуток буде виникати об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Розділом ІІІ та підрозділом 4 розділу XX ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування по операціях, які здійснені у період перебування на спрощеній системі оподаткування.

А це означає, що перехідна операція буде оподатковуватися двічі. І ось чому.

При отриманні авансу на спрощеній системі платник єдиного податку визнав дохід та оподаткував його єдиним податком.

Оскільки немає винятків, то доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі оподаткування, враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку.

Отже, доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі оподаткування, враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку. Відповідна думка податківців з цього приводу наведена у підкатегорії 102.12 ресурсу "ЗІР".

Тепер наведемо наслідки для підприємства, яке відвантажило товар ще до переходу на загальну систему оподаткування, а оплату за нього отримало вже на загальній системі. 

 

Оподаткування податком на прибуток операцій при відвантаженні товарів покупцям до переходу на загальну систему 

Нагадаємо, що з 01.01.2017 року введено окрему податкову різницю для оподаткування таких перехідних операцій. І тільки зараз з’явилося роз’яснення ДФС з приводу її застосування.

Податківці у листі від 16.03.2017 р. №5301/6/99-99-15-02-02-15 навели норму пп. 140.5.12 ПКУ, відповідно до якої фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Але це роз’яснення надано, як відповідь на загальне питання щодо визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток при переході на загальну систему оподаткування, якщо платник відвантажив товар у період застосування спрощеної системи оподаткування, а оплату за такий товар отримав після переходу на загальну систему оподаткування.

Тож виходить, що ця податкова різниця, на думку податківців, має застосовуватися всіма платниками податку при настанні відповідної ситуації (незалежно від того, мають вони застосовувати податкові різниці чи ні). 

Наразі у проекті нової форми декларації з податку на прибуток у додатку РІ введено окремий рядок 3.1.12 для такої податкової різниці. Ця податкова різниця буде збільшувати визначений на підставі П(С)БО фінрезультат. Зазначимо, що до додатку РІ не встановлено виносок з приводу заповнення рядку 3.1.12. 

Тому, з огляду на зміст виноски щодо заповнення віконця після основної частини декларації щодо незастосування податкових різниць, платник податку на прибуток при складанні першої декларації з податку на прибуток у разі відвантаження товарів до переходу на загальну систему не має права заповнювати це віконце. 

Платник податку на прибуток за перший звітний період після переходу при відвантаженні товару ще на спрощеній системі має заповнювати рядок 03 РІ декларації з податку на прибуток та додаток РІ. Але, виходячи зі змісту проекту нової декларації з податку на прибуток, такий платник повинен взяти на себе обов’язок самостійного застосування податкових різниць. Щоправда, з цього приводу ще немає роз'яснень ДФС. Тож, як податківці  будуть відносити до ситуації при незастосуванні інших видів податкових різниць у такому разі  - наразі не відомо. 

На нашу думку, у разі отримання доходу за звітний рік менше ніж 20 млн грн платник податку після переходу на загальну систему буде зазначати тільки одну податкову різницю щодо отриманого доходу під час відвантаження  товарів в останньому звітному періоді на спрощеній системі та неотримання оплати до переходу. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»