• Посилання скопійовано

Ретроспективний перерахунок не потребує уточнення податкової звітності

МСБО 8 вимагає у разі проведення добровільної зміни в обліковій політиці проводити ретроспективні коригування попередньої фінансової звітності так, наче така облікова політика застосовувалася завжди. Чи потрібно при цьому уточнювати звітність з податку на прибуток? Податківці вважають, що ні!

Ретроспективний перерахунок не потребує уточнення податкової звітності

Податківці у ІПК від 10.09.2019 р. №103/6/99-00-07-02-02-15/ІПК зазначають, що згідно з п. 50.1 ПКУ обов’язок подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації виникає у платника податку у разі виявлення у майбутніх податкових періодах помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації.

З цього можна зробити висновок, що здійснювати уточнення показників декларації з податку на прибуток за звітні податкові періоди, які підлягають ретроспективному коригуванню та повторному формуванню фінансової звітності за МСФЗ, не потрібно. Оскільки такий перерахунок здійснюється не з метою виправлення помилки, а через зміну облікової політики підприємства.

Уточнення за звітні податкові періоди, що передують переходу на МСФЗ, здійснюється платником податку лише у разі виявлення помилок, зокрема у фінансовій звітності, що призвели до заниження/завищення податкових зобов'язань з податку на прибуток.

Це роз’яснення стане актуальним і якщо Мінфін буде наполягати на ретроспективному розрахунку дисконту довгострокової дебіторської та кредиторської заборгованості, яка є непогашеною на дату запровадження нових правил обліку такої заборгованості – 29.10.2019 р. (вплив нових правил ми детально розглядали тут).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»