• Посилання скопійовано

Новий річний звітний період з прибутку для сільгосптоваровиробників: особливості переходу

Сільгосппідприємства — платники податку на прибуток можуть обрати спеціальний річний податковий період: з 1 липня минулого звітного року до 30 червня поточного звітного року

Новий річний звітний період з прибутку для сільгосптоваровиробників: особливості переходу

Донедавна така можливість була заблокована

Адже в пп. 137.4.1 ПКУ, який встановлював спецперіод, йшлося про сільгосппродукцію, визначену ст. 209 ПКУ.

Але з 01.01.2017 р. ст. 209 ПКУ втратила чинність. Отже, за формальними ознаками до 23 травня норми пп. 137.4.1 ПКУ не могли застосовуватися, тому що не було визначено поняття сільгосппродукції. Відповідно у періодах 2017 — 2020 рр. треба було звітувати за загальними правилами.

 

Тепер уже можна

Законом №466 до пп. 137.4.1 ПКУ внесено зміни, які набрали чинності з 23.05.2020 р. З цього підпункту забрали згадку про ст. 209 ПКУ, а тому можливість застосовувати спеціальний річний податковий період для сільгосппідприємств — платників податку на прибуток розблокована.

Виходить, уже з другого півріччя 2020 року сільгосппідприємство може скористатися цією можливістю.

 

Які сільгосппідприємства можуть обрати спецперіод?

У пп. 137.4.1 ПКУ читаємо, що для потреб оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільгосппродукції, належать підприємства, дохід яких від продажу власно виробленої сільгосппродукції за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50% загальної суми доходу.

 

Сільгосппродукція

Сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) — продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання. (Підпункт 14.1.234 ПКУ)

 

Порядок (формулу) визначення частки сільгосптоваровиробництва для потреб податку на прибуток ані ПКУ, ані інші нормативні документи не визначають. Тому щодо цього можуть лунати різні версії. Отже, найкраще дізнатися думку податківців, отримавши IПК, аби потім не довелося подавати декларації за загальними правилами. Наразі роз'яснень ДПС не надавала.

З нашого погляду, частку доречно визначати подібно до того, як це робиться для визначення частки для потреб ЄП групи 4. Тобто загальна сума доходу — це всі суми доходу, списані з дебету рахунків 70, 71, 72, 73, 74 на кредит рахунку 79 «Фінансові результати». Але, на відміну від ЄП групи 4, для податку на прибуток не передбачено зменшення загальної суми доходу з метою розрахунку частки.

Наприклад, нехай загальна сума доходу, віднесена на кредит рахунку 79, — 10 млн грн, в тому числі від продажу власно вирощеної сільгосппродукції 6 млн грн.

6 : 10 х 100 = 60%. Позаяк показник перевищує 50%, сільгосппідприємство може обрати спеціальний річний податковий період для потреб податку на прибуток.

 

Зверніть увагу!

Визначаючи обсяг продажу власної сільгосппродукції, зверніть увагу на такі моменти:

— береться сільгосппродукція тільки власного виробництва;

— беруться також продукти переробки такої сільгосппродукції, але якщо переробка здійснена самостійно її виробником. Виходить, продукція переробки на давальницьких умовах під питанням. Найімовірніше, до обсягу продажу власної сільгосппродукції вона не потрапить;

— обсяг наданих сільгосппослуг до обсягу продажу власної сільгосппродукції не включається.

 

До речі, ПКУ не встановлює, яким чином визначати попередній податковий (звітний) рік для сільгосппідприємства, яке планує переходити на спеціальний річний податковий період. Як і процедуру переходу. Це означає, що стосовно цього можуть бути різні думки.

Наприклад, сільгосппідприємство планує перейти на спецперіод з 01.07.2020 р. Сільгоспчастку розраховувати за період з 01.07.2019 р. до 30.06.2020 р. чи за 2019 рік?

На жаль, ПКУ на це запитання відповіді не містить. Тож вибір одного чи іншого варіанта — як тицьнути пальцем у небо. З практичною метою для уникнення зайвих спорів та непорозумінь підприємство може порахувати і так, і так. Добре, якщо обидва показники дадуть результат понад 50%. Поряд із цим сільгосппідприємство може отримати з цього питання IПК. Хоча у відповіді податківці також мають послатися на норму закону. А в цій ситуації її немає.

 

Як перейти на спецперіод?

ПКУ процедури переходу не встановлює. Тому знову провалюємося у невизначеність. Це означає, що будь-який варіант переходу може спричинювати запитання. Розглянемо на ситуаціях.

Ситуація 1. Сільгосппідприємство є платником податку на прибуток і планує з 01.07.2020 р. перейти на спеціальний період.

Податкова описала цю ситуацію в своїх давніх консультаціях*. Логіка така. Платник повинен подати декларацію з податку на прибуток за перше півріччя 2020 року. Причому у полі 9 «Особливі відмітки» Декларації позначка щодо належності його до категорії виробника сільгосппродукції не ставиться. Тобто за перше півріччя 2020 року подаватиметься звичайна декларація, а не декларація виробника сільгосппродукції.

А вже наступна декларація має подаватися за спеціальний річний період, з 01.07.2020 р. до 30.06.2021 р., з позначкою «Х» у полі 9 «Особливі відмітки» — податкова декларація платника податку на прибуток виробника сільгосппродукції.

Про можливість такого переходу і таку саму процедуру, як ми описали (спершу звичайна декларація за пів року, а потім уже спеціальна наступного року), зазначено і в свіжому листі ДПСУ від 04.06.2020 р. №8939/7/99-00-07-02-01-07 (див. «ДК» №24/2020).

Хоча, з нашого погляду, наведених дій замало. Адже звідки податкова знатиме, що, подавши декларацію з податку на прибуток за півріччя, сільгосппідприємство обрало спеціальний річний період? Очевидно, воно має пояснити податковій мотив своїх дій. Для таких випадків п. 46.4 ПКУ передбачено подання разом із декларацією доповнення, яке буде її невід'ємною частиною. Якщо декларація подається в електронній формі, доповнення теж має бути в електронній формі.

Подаючи доповнення, слід зробити позначку в полі наприкінці декларації «Наявність доповнення», проставити номер доповнення (1, якщо доповнення одне) і написати зміст доповнення. Наприклад, «Про обрання річного податкового (звітного) періоду, який починається з 1 липня звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року виробником сільгосппродукції». Доповнення подається в довільній формі. Наприклад, воно може бути у формі листа на адресу податкової. У листі має бути написано, що це доповнення до декларації з податку на прибуток за такий-то період. Текст може бути приблизно таким: «ТОВ «СільгоспДар» за наслідками останнього податкового (звітного) року відноситься до виробників сільгосппродукції згідно з пп. 137.4.1 ПКУ. А тому обирає річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року, починаючи з 01.07.2020 р.».

З нашого погляду, замість подання окремого листа такий текст можна зазначити у рядку «Зміст доповнення» поля «Наявність доповнення». Знову-таки, конкретних рекомендацій щодо цього ані ПКУ, ані інші нормативні документи не містять. Тому є можливість обирати. Але Мінфін може оновити форму декларації з податку на прибуток та прописати окремі рядки.

Ситуація 2. Сільгосппідприємство перебувало на ЄП групи 3. З 01.07.2020 р. переходить на сплату податку на прибуток і одночасно планує обрати спеціальний звітний період.

Найперше слід покинути групу 3 ЄП.

Платник ЄП має таке право (див. пп. 298.2.2 ПКУ). Для цього він подає заяву до податкової не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу (див. пп. 298.2.1 ПКУ). За даними ситуації 2 заяву варто подати не пізніше 19 червня 2020 року. Її форма затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308. I не забудьте в загальному порядку за наслідками другого кварталу подати декларацію ЄП групи 3, сплативши за цей квартал податок до бюджету.

Причому якщо сільгосппідприємство не було платником ПДВ (ставка ЄП 5%) і протягом останніх 12 місяців, включно з останнім місяцем перебування на ЄП (за даними нашого прикладу — з липня 2019 року до червня 2020 року) загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, перевищує 1 млн грн, сільгосппідприємство мусить зареєструватися ще й платником ПДВ (див. п. 181.1, п. 183.4 ПКУ). Реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому перейдено на сплату податку на прибуток, тобто не пізніше 10 липня 2020 року.

Подавши заяву про відмову від спрощеної системи, сільгосппідприємство стане платником податку на прибуток. Але, знову-таки, у податковій не знатимуть, чи воно обрало спеціальний податковий період. Поряд із цим, як ми вже зазначали, ані ПКУ, ані інші нормативні документи не встановлюють процедури переходу. У такій ситуації, з нашого погляду, сільгосппідприємству слід подати податковій листа, в якому написати про обрання спеціального періоду. Текст листа може бути такий, як ми навели вище, коли розглядали доповнення до декларації з податку на прибуток.

Ситуація 3. Сільгосппідприємство перебувало на ЄП групи 4. З 01.07.2020 р. переходить на сплату податку на прибуток і одночасно планує обрати спеціальний звітний період.

Як і в попередній ситуації, не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу треба подати заяву тієї самої форми про відмову від спрощеної системи (див. п. 298.2, пп. 298.8.7 ПКУ). Надалі за наслідками півріччя подати уточнюючу декларацію з ЄП групи 4, сплативши ЄП групи 4 за останній період перебування на спрощеній системі. Поряд із цим варто додатково сплатити 25% річної суми ЄП за кожний квартал, протягом якого платник перебував на 4-й групі ЄП (пп. 298.8.7 ПКУ).

Далі листом податкову повідомляють про обрання спеціального періоду.

 

Увага!

Які проблеми можуть виникати при обчисленні фінрезультату за спецперіодом?

Сільгосппідприємства визначають собівартість продукції, як правило, за наслідками року. Причина — у списанні загальновиробничих витрат наприкінці року. У такому разі за наслідками півріччя точної суми піврічного фінансового результату ще не буде. Вирішення проблеми тут просте: сільгосппідприємству треба списувати загальновиробничі витрати за наслідками кожних півроку.

Про таку зміну варто записати до облікової політики сільгосппідприємства. Причому вносити якісь зміни до фінзвітності минулих періодів не потрібно, тому що така зміна не вплине на фінансові показники минулих періодів.

 

Особливості звітування на спецперіоді

Якщо сільгосппідприємство з 01.07.2020 р. обере спеціальний річний період, воно має подати декларацію з податку на прибуток за річний період з 01.07.2020 р. до 30.06.2021 р. Тобто це буде аж через рік.

Строк подання такої декларації — протягом 60 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року (див. пп. 49.18.6 ПКУ). Тобто до 29.08.2021 р.

З такою податковою декларацією подають фінзвітність (див. нову редакцію п. 46.2 ПКУ):

— за перше півріччя минулого звітного року;

— за минулий звітний рік;

— за перше півріччя поточного звітного року.

У цьому разі фінрезультат до оподаткування за податковий (звітний) період обчислюють шляхом зменшення фінрезультату до оподаткування за минулий звітний рік на фінрезультат до оподаткування за перше півріччя такого року та збільшення на фінрезультат до оподаткування за перше півріччя поточного звітного року (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

_____________

* Див., приміром: Декларація з податку на прибуток для сільгоспвиробників.

***

Читайте також: Як с/г товаровиробникам обрати «особливий» річний період для звітування з прибутку?

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»