• Посилання скопійовано

Внески ОСББ на реконструкцію спільного майна: чи виникають зобов'язання з ПДВ?

Податківці проконсультували щодо оподаткування ПДВ прийнятих ОСББ внесків від співвласників на реконструкцію спільного майна. Розглянемо їх позицію

Внески ОСББ на реконструкцію спільного майна: чи виникають зобов'язання з ПДВ?

Коментар до ІПК ДПСУ від 01.09.2021 р. №3254/ІПК/99-00-21-03-02-06

Нещодавно податківці вже консультували щодо оподаткування внесків співвласників на здійснення ремонту, однак лише у розрізі єдиного податку (детальніше про це тут). 

Наразі, у ІПК від 01.09.2021 р. №3254/ІПК/99-00-21-03-02-06 вони розглянули питання оподаткування таких надходжень податком на додану вартість

І в цілому підхід залишився позитивним для платника податків і не передбачає подвійного оподаткування.

Зокрема, у коментованій ІПК зазначається, що ОСББ фактично не здійснюватиме постачання товарів/послуг співвласникам-інвесторам та, відповідно, отримані від співвласників-інвесторів грошові кошти за своєю фактичною сутністю не є оплатою вартості товарів/послуг, а використовуватимуться виключно для цілей реконструкції багатоквартирного будинку, яка здійснюватиметься генеральним підрядником.

А оскільки, згідно пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів або послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України. То при отриманні таких грошових коштів податкових наслідків з ПДВ в ОСББ не виникатиме (у тому числі обов’язку щодо реєстрації ОСББ як платника ПДВ).

На такий підхід вказує і визначення наведене у ст. 1 Закону №2866, відповідно якого ОСББ – юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Тобто послугами такої організації є безпосередньо здійснення управління майном співвласників за що передбачено певний розмір винагороди. А щодо послуг з реконструкції майна співвласників ОСББ виступає лише «посередником» і діє в інтересах замовника, який і є фактичним отримувачем і платником за такі послуги.

Однак, враховуючи застереження податківців у попередній консультації, про необхідність документального підтвердження зазначених взаємовідносин, та її індивідуальний характер варто звернути увагу на наступні супутні обставини, враховуючи які податківці надали таку консультацію:

  • рішення загальних зборів співвласників про реконструкцію (або інші цілі для збору внесків на спільне майно) має бути оформлено документально;
  • між ОСББ та співвласниками-інвесторами було укладено інвестиційні договори, згідно з умовами яких співвласники-інвестори надаватимуть ОСББ грошові кошти для цілей фінансування витрат, що виникатимуть у процесі реконструкції, у тому числі оплати робіт, що здійснюватимуться генеральним підрядником та придбання матеріалів;
  • грошові кошти надаватимуться співвласниками-інвесторами ОСББ на підставі інвестиційного договору (не зайвим буде скласти і кошторис як додаток до такого договору);
  • ОСББ не здійснюватиме постачання товарів чи послуг співвласникам-інвесторам, а фактично використовуватиме такі грошові кошти виключно для цілей реконструкції (оплати робіт генерального підрядника, придбання матеріалів тощо).

При цьому, фіскали не звертають увагу на те, що згідно первинних документів замовником такої реконструкції є ОСББ, а виконавцем робіт із реконструкції – генеральний підрядник, з яким ОСББ уклало відповідний договір. Тобто податківці виходять в першу чергу з суті взаємовідносин між ОСББ та співвласниками, а не форми документального оформлення наданих підрядною організацією послуг з реконструкції.

Зауважимо, що підхід податківців щодо цього питання не змінився і озвучувався у попередніх консультації, зокрема у 2019 році.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»