• Посилання скопійовано

Нюанси нарахування податкової амортизації ОЗ після скасування спецгрупи ЄП

Строки корисного використання ОЗ визначаються з урахуванням загальних мінімально допустимих строків амортизації та дати введення таких НА в експлуатацію до переходу платника на сплату ЄП або під час сплати такого ЄП

Нюанси нарахування податкової амортизації ОЗ після скасування спецгрупи ЄП

ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 01.08.2023 набрав чинності Закон України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219).

Внесеними Законом №3219 до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) змінами, зокрема врегульовано питання порядку визначення вартості необоротних активів для податкової амортизації платникам податку, які тимчасово перебували на спрощеній системі з особливостями оподаткування та з 01 серпня 2023 року повертаються на сплату податку на прибуток підприємств. 

Такі платники для розрахунку амортизації (пп. 9-1.3.4 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ) відповідно до положень пп. 138.3.1 ПКУ враховують суму залишкової вартості основних засобів та нематеріальних активів, які були введені в експлуатацію до переходу на сплату єдиного податку з особливостями оподаткування та під час сплати такого єдиного податку, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень ст. 138 ПКУ (у т. ч. під час перебування на сплаті єдиного податку).

Строки корисного використання (експлуатації) основних засобів та нематеріальних активів визначаються з урахуванням мінімально допустимих строків амортизації згідно зі ст. 138 ПКУ та дати введення таких необоротних активів в експлуатацію до переходу платника на сплату єдиного податку або під час сплати такого єдиного податку. При цьому, при визначенні мінімально допустимих строків амортизації по введених в експлуатацію основних засобах до переходу платника податку на сплату єдиного податку враховуються також положення п. 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

***

Читайте також: Зміни з податку на прибуток: що нового з 1 серпня?

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»