• Посилання скопійовано

Раді пропонують запровадити тимчасове оподаткування надприбутків банків

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9656 про тимчасове оподаткування надприбутків банків. Додатково пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (+ до сплати податку на прибуток підприємств)

Раді пропонують запровадити тимчасове оподаткування надприбутків банків

28 серпня 2023 року Д. Гетманцев, Я. Железняк зареєстрували у ВРУ проєкт Закону №9656 "Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування чистого процентного доходу банків". 

Як пояснив Д. Гетманцев, за першу половину 2023 року процентні доходи банків сягнули 141 млрд грн, у тому числі за рахунок операцій з державними цінними паперами – 73,5 млрд грн. Чисті процентні доходи за цей самий період становили 93,6 млрд грн. Проти першої половини 2021 року вони зросли на 75%. Таким чином, нарощування операцій з державними цінними паперами привело до отримання рекордних надприбутків банками.

З огляду на це законопроєктом пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств).

У разі запровадження запропонованої законопроєктом моделі додаткові надходження до бюджету за 2023 рік могли б розрахунково становити приблизно 10 млрд грн.

Гроші пропонується спрямувати до загального фонду бюджету та на оборону країни.

Передбачається, що податок на надприбуток діятиме протягом 2024 - 2026 років.

Схожий підхід (windfall tax) вже запроваджено в Іспанії, Чехії, Литві, Угорщині, "тому варто придивитися уважніше до досвіду цих європейських країн, що дозволить досягти балансу між забезпеченням стійкості фінансової системи України та оборонними потребами бюджету".

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»