• Посилання скопійовано

Нацбанк підтримує підвищення податків на прибуток для банків

В Україні запровадження додаткового прибутку на доходи банків може бути виправдане тимчасовим кроком з огляду на умови війни. Голова НБУ бачить наразі і фінансові, і юридичні підстави

Нацбанк підтримує підвищення податків на прибуток для банків

"Економічна правда" розповідає, що Національний банк підтримує ініціативу підвищення податків на прибуток для банків у вигляді підвищення відсоткової ставки податку на прибуток.

Про це під час пресбрифінгу розповів голова НБУ Андрій Пишний.

«В Україні запровадження додаткового прибутку на доходи банків може бути виправдане тимчасовим кроком з огляду на умови війни. Ми бачимо наразі підстави і фінансові, і юридичні, і якщо хочете з точки зору соціальної справедливості підтримати цю ініціативу», – зазначив він.

Очільник регулятора зазначив, що центробанк наразі готовий запропонувати дискусію щодо того, що саме повинно бути об’єктом оподаткування.

«Нацбанк з огляду на цю низку аргументів, починаючи від простоти адміністрування і закінчуючи питаннями збалансування комісійного процентного доходу, готовий підтримати зростання відсоткової ставки податку на прибуток. Саме цю версію ми будемо комунікувати найближчим часом з комітетом з питань фінансів і банківської діяльності», – додав Пишний.

Він пояснив, що такий підхід – підвищеної відсоткової ставки податку на прибуток, а не лише оподаткування чистого процентного доходу – на думку НБУ,  дає можливість уникнути небажаного можливого ефекту, коли внаслідок відсутності додаткового оподаткування комерційного доходу банки почнуть певним чином симетрично здійснювати своє ціноутворення і комісії почнуть зростати.

«Ми вважаємо, що дискусія повинна точитися в першу чергу навколо того, що банки протягом цього періоду отримали колосальні ресурси, ліквідність фактично за нульовою ставкою і дуже повільно сприймали повідомлення-імпульси, які надходили від НБУ, щодо необхідності запропонувати ринку, фізичним та юридичним особам справедливу чесну відсоткову ставку.

Не може бути у цій фінансовій ситуації, у якій ми всі опинилися, виключних фінансових переможців», – резюмував Пишний.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»