• Посилання скопійовано

Як нерезиденту подати декларацію з прибутку в е-формі: роз'яснення від ДПС

Податківці навели порядок підписання в електронному вигляді декларації з податку на прибуток нерезидента особою, яка відповідно до заяви № 1-ОПН є керівником нерезидента або особою, уповноваженою нерезидентом

Як нерезиденту подати декларацію з прибутку в е-формі: роз'яснення від ДПС

ДПС у Закарпатській області роз’яснюють, який порядок підписання в електронному вигляді Податкової декларації з податку на прибуток підприємств нерезидента особою, яка відповідно до заяви за формою №1-ОПН є керівником нерезидента (у т. ч. яка одночасно є керівником постійного представництва нерезидента), або особою, уповноваженою нерезидентом, та чи необхідно при цьому надсилати повідомлення про надання інформації щодо КЕП.

Платниками податку на прибуток визначаються нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ.

Відповідно до п. 64.5 ПКУ та п. 4.4 розд. IV Порядку взяття на облік та реєстрації нерезидентів у контролюючих органах регламентується нормами Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588, зі змінами та доповненнями, для взяття на облік нерезидента (іноземної компанії, організації) до контролюючого органу подають заяву за формою №1-ОПН та документ, яким підтверджуються повноваження представника нерезидента. У разі якщо такий документ був виданий у країні реєстрації нерезидента, він має бути легалізований в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та супроводжуватися нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

На підставі вказаних у формі №1-ОПН реєстраційних даних щодо керівника (представника) нерезидента та особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, такі особи будуть відображені в інформаційно-комунікаційних системах контролюючих органів як керівник нерезидента та особа, відповідальна за ведення його бухгалтерського та/або податкового обліку для цілей ПКУ.

Згідно з пп. 48.5.1 ПКУ податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність накладеного на електронний документ кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) чи печатки платника податку.

Пунктом 2 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 №557, зі змінами та доповненнями (далі – Порядок №557), визначено, що платник (автор) створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронній та паперовій формі, із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів та з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису та печатки (за наявності), керуючись Порядком №557.

Відповідно до п. 7 розд. ІІ Порядку №557 автоматизована перевірка електронного документа, зокрема, включає:

  • перевірку правового статусу КЕП та печатки (за наявності) відповідно до ч. 2 ст. 18 Закону України від 05.10.2017 №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями;
  • перевірку обов’язковості та послідовності накладання на електронний документ КЕП та печатки (за наявності) підписувачів у встановленому порядку;
  • перевірку права підпису електронного документа підписувачем.

Для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, платник (автор) повідомляє про таких осіб контролюючий орган, на обліку в якому перебуває платник (автор), шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо КЕП (далі – Повідомлення) в електронному вигляді за формою згідно з додатком 1 до Порядку №557 (п. 3 розд. ІІІ Порядку №557).

До Повідомлення вноситься інформація про підписувача (підписувачів), якому (яким) надається право підпису електронних документів. На сформоване Повідомлення першими накладаються КЕП усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення до Повідомлення, після них – КЕП керівника і останньою – кваліфікована електронна печатка (за наявності) (абзац перший п. 4 розд. ІІІ Порядку №557).

У разі необхідності подання електронних документів до контролюючого органу, підписаних іншим сертифікатом, передбачено можливість подання інформації щодо такого сертифіката шляхом надсилання Повідомлення за кодом форми J13911(03), в якому у графі «тип підпису» є обов’язковою наявність типу підпису, зокрема: Директор/Бухгалтер/Печатка.

Джерело: ДПС у Закарпатській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»