• Посилання скопійовано

«Акцизи» № 08 (56) | 30.08.2022 р.

П'ятдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» № 08 (56) | 30.08.2022 р.

Це – вже п’ятдесят шостий  (восьмий у 2022 році та шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше ніж місяць і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • дізнаємося, як бути у разі зміни після складання АН до дати реєстрації статусу особи-отримувача;
  • роз’яснимо, як розрахувати акциз в інвалюті;
  • проінформуємо, скільки акцизу сплачено до бюджету у липні;
  • зауважимо, що після закінчення терміну дії ліцензії, виданої на 5 років, слід отримати нову ліцензію;
  • розповімо, що Уряд планує скасувати нульову ставку акцизу на пальне.

Гарного вам читання!

 

***

Після складання АН до дати реєстрації змінився статус особи-отримувача: як відкоригувати?
Якщо у період з дати складання до дати реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування до акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних суб’єкт господарювання зареєструвався платником акцизного податку з реалізації пального/спирту етилового або скасовано реєстрацію суб’єкта господарювання як платника акцизного податку з реалізації пального/спирту етилового, в акцизній накладній/розрахунку коригування зазначається код операції для складання в одному примірнику – «7». Про це ми зазначали тут.

 

Як розрахувати акциз в інвалюті?
Дніпропетровські податківці зазначили, що при обчисленні та сплаті платником до бюджету суми акцизного податку, у разі переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, у легковий автомобіль, який відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, застосовується офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому видано документ про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

 

Після закінчення терміну дії ліцензії, виданої на 5 років, слід отримати нову ліцензію
Київські податківці зауважили, що Законом №481 не передбачено продовження ліцензії на виробництво алкогольних напоїв або тютюнових виробів на безстроковий період, після закінчення терміну її дії, якщо така ліцензія видавалась терміном на 5 років, тобто до внесення змін у Закон №481.

Таким чином, СГ після закінчення терміну дії ліцензії, виданої на 5 років, повинен отримати нову ліцензію.

 

Уряд планує скасувати нульову ставку акцизу на пальне: зареєстровано законопроєкт
14 серпня Д. Шмигаль зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7668 «Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку». Ініціатором від Уряду є Мінінфраструктури.

Ним пропонується встановити на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан в розмірі 100,00 євро за 1000 літрів.

Зауважимо, що ПДВ поки залишається без змін - 7% (як і зараз).

Причина такої ініціативи – «суттєвий дефіцит коштів для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, залученими державою або під державні гарантії на розвиток мережі автомобільних доріг загального користування, а для фінансування дорожніх робіт практично зовсім відсутні кошти, що не дає можливості забезпечити утримання мережі автомобільних доріг загального користування державного значення в належному технічному стані, а також проведення аварійно-відновних робіт на ділянках доріг та штучних спорудах, що зазнали руйнувань та пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації».

 

Скільки акцизу сплачено до бюджету у липні?
За даними ДПС, у липні 2022 року за звітний період червень 2022 року виробниками та імпортерами було задекларовано 494 млн грн 5-відс. акцизного податку. Це у 2 рази більше середньомісячних показників січня –квітня 2022 року та у 1,9 раза показників 2021 року.

Крім того, 150 млн грн 5-відс. акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами задекларовано суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі у липні по залишках нереалізованих тютюнових виробів, вироблених до 1 квітня 2022 року.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381