• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 04(53) | 28.07.2022 р.

П'ятдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 04(53) | 28.07.2022 р.

Це – вже п’ятдесят третій  (четвертий у 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • з’ясуємо, чи може неприбуткова організація обрати спецгрупу ЄП на час війни;
  • зазначимо, що з 2024 року пропонується запровадити відсоткове відрахування для підтримки неприбутківців;
  • дізнаємося, як заповнити неприбутковій заяву №РН-1 у разі відсутності головного бухгалтера;
  • розповімо, як змінити місцезнаходження громадського об’єднання зі статусом юрособи.

Гарного вам читання!

 

***

Чи може неприбуткова організація обрати спецгрупу ЄП на час війни?
Підпунктом 1 пп. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено види діяльності, які не дозволяють юридичним особам бути платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ. В цій нормі немає заборони щодо перебування неприбутківців на спецгрупі ЄП.

Отже, юридична особа, яка внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати третю групу платника єдиного податку, який використовує особливості оподаткування на період дії воєнного стану в Україні, за умови виключення її з Реєстру та у разі дотримання вимог, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Про це ми писали тут.

 

 

Як заповнити неприбутковій заяву №РН-1 у разі відсутності головного бухгалтера?
Дніпропетровські податківці навели два варіанти заповнення заяви №1-РН:

  1. Якщо посада головного бухгалтера неприбуткової установи (організації) штатним розкладом не передбачена, то у рядку «Головний бухгалтер» поля 5 реєстраційної заяви за формою №1-РН зазначається інформація про особу, яка забезпечує ведення бухгалтерського обліку неприбуткової установи (організації): реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) номер паспорта (лише для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта); прізвище, ім’я та по батькові; контактний номер телефону, що відповідає відомостям, зазначеним у заяві за формою №1-ОПП.
     
  2. У разі якщо така особа на підприємстві не призначена та/або бухгалтерський облік ведеться аудиторською фірмою на договірних засадах (аутсорсинг бухгалтерських послуг), то у рядку «Головний бухгалтер» реєстраційної заяви за формою №1-РН вказуються дані керівника, що відповідає відомостям, зазначеним у заяві за формою №1-ОПП, оскільки лише керівник несе відповідальність за ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

 

З 2024 року пропонується запровадити відсоткове відрахування для підтримки неприбутківців
У ВРУ зареєстровано два законопроєкти щодо запровадження механізму відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій:

  • №7500 зі змінами до Податкового кодексу;
  • №7501 зі змінами до Бюджетного кодексу.

У разі прийняття вони наберуть чинності  з 1 січня 2024 року.

Законопроєктом пропонується запровадження поняття «відсоткове відрахування», яке означає частину ПДФО, сплаченого за попередній податковий (звітний) рік, що не перевищує встановлений ПКУ розмір та може бути перерахована відповідним платником податків на користь однієї або двох неприбуткових організацій в порядку та на умовах, визначених ПКУ.

За новою ст. 178-1 ПКУ платник податку матиме право відрахувати частину податку, сплаченого протягом або за результатами попереднього податкового (звітного) року, на користь однієї або двох неприбуткових організацій за власним вибором.

Для цілей цієї статті платником податків є фізична особа-резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи відповідно до пп. 162.1.1. ПКУ, а також ФОП, доходи якої від провадження господарської діяльності оподатковуються відповідно до статті 177 ПКУ.

 

Як змінити місцезнаходження громадського об’єднання зі статусом юрособи?
Для державної реєстрації зміни місцезнаходження юрособи – громадського об’єднання згідно з ч. 4 ст. 17 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» подаються такі документи:

  1. заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування, форма якої затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. №3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (із змінами);
     
  2. документ про сплату адміністративного збору у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Звертаємо увагу, що в умовах воєнного стану законодавством встановлені деякі особливості та заборони у сфері державної реєстрації. Так, відповідно до постанови КМУ від 06.03.2022 р. №209 державна реєстрація юридичної особи, громадського формування, місцезнаходженням яких є адміністративно-територіальна одиниця, що включена до затвердженого відповідно до пункту 12 цієї Постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи, громадського формування.

Про це ми писали тут.

 

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»