• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 06(55) | 07.10.2022 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 06(55) | 07.10.2022 р.

Це – вже п’ятдесят пʼятий  (шостий у 2022 році та пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, чи може благодійна організація займатися господарською діяльністю;
  • підкреслимо, що з 1 жовтня – нові довідники податкових пільг;
  • зауважимо, що ОСББ нададуть право ремонтувати будинки під час війни без зборів співвласників;
  • зазначимо, що народні депутати підготували нові правила держреєстрації громадських організацій;
  • проінформуємо, що з 3 вересня діє закон про розширення напрямків волонтерської діяльності в Україні.

Гарного вам читання!

***

 

З 1 жовтня – нові довідники податкових пільг
5 жовтня ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 01.10.2022 року):

  • Довідник податкових пільг №111/1, що є втратами доходів бюджету,
  • Довідник інших податкових пільг №111/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитись з довідниками можна на нашому порталі в розділі «Довідники»>>

 

 

Нові правила держреєстрації громадських організацій: законопроєкт від Уряду
28 вересня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №8084 «Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій».

Законопроєктом пропонується створити сприятливі умови для діяльності громадських організацій шляхом чіткого врегулювання на законодавчому рівні питань щодо:

  • запровадження можливості здійснення діяльності громадських організацій на підставі модельного статуту;
     
  • скасування процедури набуття та підтвердження всеукраїнського статусу громадською організацією;
     
  • встановлення єдиної організаційно-правової форми для громадської організації;
     
  • спрощення процедури проведення реєстрації громадських організацій шляхом передачі відповідних функцій від територіальних органів Міністерства юстиції до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, нотаріусів;
     
  • скорочення строку для проведення державної реєстрації тощо.

 

Чи може благодійна організація займатися господарською діяльністю?
Благодійні організації мають право здійснювати господарську діяльність без мети одержання прибутку, що сприяє досягненню їх статутних цілей (ч. 4 ст. 16 Закону №5073).

Це відповідає визначенню благодійної діяльності, під якою за п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону №5073 слід розуміти добровільну особисту та/або майнову допомогу для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Отже, благодійна організація може здійснювати господарську діяльність (зокрема, розповсюджувати рекламну (сувенірну) продукцію) лише на некомерційній основі (без мети одержання прибутку) для досягнення статутних цілей. Про це ми писали тут.

 

ОСББ нададуть право ремонтувати будинки під час війни без зборів співвласників: законопроєкт
В умовах воєнного стану є необхідність наділити правління ОСББ (в багатоквартирних будинках, де створено ОСББ) та управителів (у багатоквартирних будинках, де не створено ОСББ) окремими повноваженнями, які в мирний час належать загальним зборам ОСББ / зборам співвласників багатоквартирного будинку.

Через це на сайті ВРУ 12 вересня 2022 р. зареєстровано відповідний законопроєкт №8022 про внесення до деяких законів України змін щодо управління багатоквартирними будинками в період дії правового режиму надзвичайного або воєнного стану.

Ним запропоновано зміни до законів України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» і «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», які передбачають:

  • надання правлінню ОСББ права самостійно, без погодження зі загальними зборами, приймати рішення про порядок користування спільним майном та обмеження користування ним, про реконструкцію та/або ремонт будинку за кошти безповоротної допомоги, а також укладати відповідні договори;
     
  • надання аналогічних повноважень управителю багатоквартирного будинку (для будинків, де не створено ОСББ).

Такими повноваження передбачається наділяти виключно на час дії правового режиму надзвичайного або воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення.

 

Розширення напрямків волонтерської діяльності в Україні: діє закон
15 серпня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності» (законопроєкт №7363). Президент підписав Закон 1 вересня, а 2 вересня його опублікувано в «Голосі України».

Рішення Парламенту сприяє розвитку волонтерського руху в Україні, зокрема, через розширення напрямів волонтерської діяльності в умовах війни, розширення дії окремих норм Закону «Про волонтерську діяльність», зважаючи на широкомасштабну військову агресію російської федерації проти України.

Також новий Закон забезпечує можливість для розробки та імплементації загальнодержавних цільових програм з підтримки розвитку волонтерства та інших заходів з метою підтримки волонтерської діяльності в Україні.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»