• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №10(105) | 21.06.2022 р.

Сто п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №10(105) | 21.06.2022 р.

Це – десятий з початку року (а загалом сто пʼятий та сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зауважимо, що з 7 липня діятиме нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН;
  • підкреслимо, що Держстат продовжує оновлювати форми статзвітності;
  • зʼясуємо, за який період слід буде подати додаток 2 до декларації ФОПу на спецгрупі;
  • зазначимо, що 10 червня був останнім днем для подання до ДПС фінзвітності-2021 разом з аудиторським висновком;
  • проінформуємо, що зʼявилася нова форма декларації про майновий стан і доходи.

Гарного вам читання!

***

З 7 липня діятиме нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН
Мінекономіки наказом від 12.04.2022 р. №827-22 (зареєстрований в Мін'юсті 25.05.2022 р. за №565/37901) затвердило нові:

  • форму звітності №3-ПН  «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»;
     
  • Порядок подання форми звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Оновлена форма №3-ПН також складається з двох частин:

  • основних даних про вакансію(ї);
  • відомостей про вакансію (де буде треба навести вимоги до кандидата, а також умови праці за вакансією).

Але все ж таки удосконалення будуть!

Перша частина у новій формі доповнюється новою графою «Спосіб укомплектування вакансії(й)», яка передбачає два варіанти:

  • за сприяння Державної служби зайнятості;
  • підбір кадрів здійснюється самостійно.

Отже, сам факт подання інформації вже не означатиме, що центр зайнятості буде намагатися ці вакансії закрити. Якщо роботодавець бажає знайти працівників самостійно, він про це зазначатиме у формі.

Про це ми писали тут.

 

За який період слід буде подати додаток 2 до декларації ФОПу на спецгрупі?
Фізособи-«єдинники» ІІІ групи на спецгрупі у випадку визначення єдиного внеску подають у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, Додаток 2 за підсумками звітного (податкового) року у складі декларації за грудень 2022 року.

Водночас такі платники подають Додаток 2 у складі декларації протягом року (поза межами звітного періоду) у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності або призначення пенсії, матеріального забезпечення, страхових виплат. Про це ми зазначали тут.

 

Уряд врегулював питання строків подання фінзвітності під час дії війни
Кабмін постановою від 10.06.2022 р. №667 вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності. Ним врегульовано питання щодо строків подання фінансової звітності підприємствами, які під час дії воєнного стану не подали проміжну, річну звітність у передбачені строки.

Зокрема, такі підприємства мають подати відповідну звітність протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

14 червня Постанову опубліковано в «Урядовому курʼєрі» №130. Відповідно її норми почали діяти з цієї дати. Про це все ми писали тут.

 

10 червня – останній день для подання до ДПС фінзвітності-2021 разом з аудиторським висновком
У свіжому розʼясненні ДПС було наголошено, що платники податку на прибуток зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом! Вони за допомогою Електронного кабінету мають можливість надіслати до ДПС  не пізніше 10 червня року, наступного за звітним:

  • річну фінансову звітність у форматі XML за допомогою режиму «Введення звітності»;
     
  • аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 5 МБ) за допомогою режиму «Листування з ДПС».

Зауважимо, що у разі відсутності можливості своєчасно виконати податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків, звітування та реєстрації ПН та РК платники податків звільняються від фінштрафів при виконанні обов’язків протягом 6 місяців після війни. Про це все ми писали у своїй аналітиці ось тут.

 

Зустрічайте! Нова форма декларації про майновий стан і доходи
Мінфін наказом від 17.05.2022 р. №143 виклав у новій редакції:

  • форму податкової декларації про майновий стан і доходи;
     
  • Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Зокрема, форма декларації отримала нові додатки:

  • Додаток Ф4. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;
     
  • Додаток МПЗ. Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Цей наказ набере чинності з 1 січня 2023 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Станом на 21.06.2022 р. не опублікований. Про це все ми вказували тут.

 

Держстат оновив ще 16 форм статзвітності
Держстат продовжує оновлювати форми державних статистичних спостережень, за якими слід буде звітувати з 2023 року. Цього разу оновлено 16 форм. Серед них:

  • №12-труб (місячна) "Звіт про транспортування вантажів магістральними трубопроводами" (наказ Держстату від 01.06.2022 р. №130). Вводиться в дію, починаючи зі звіту за січень 2023 року;
     
  • №51-ца (місячна) "Звіт про основні показники роботи авіаційного підприємства" (наказ Держстату від 31.05.2022 р. №124). Вводиться в дію, починаючи зі звіту за січень 2023 року;
     
  • №51-авто (місячна) "Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом" (наказ Держстату від 31.05.2022 р. №123). Вводиться в дію, починаючи зі звіту за січень 2023 року;
     
  • №51-вант (2 рази на рік) "Обстеження фізичної особи-підприємця, що здійснює вантажні автомобільні перевезення на комерційній основі"та №51-пас (2 рази на рік) "Обстеження фізичної особи-підприємця, що здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті" (наказ Держстату від 31.05.2022 р. №122). Вперше їх слід подавати за II тиждень квітня 2023 року та за II тиждень травня 2023 року відповідно;
     
  • №31-авто (квартальна) "Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення" (наказ Держстату від 31.05.2022 р. №121). Вперше подаємо нову форму зі звіту за І квартал 2023 року;
     
  • №2-тр (річна) "Звіт про роботу автотранспорту" (наказ Держстату від 31.05.2022 р. №120). Нова форма подається  зі звіту за 2022 рік;

До того ж протягом червня зʼявилися ще 20 наказів Держстату щодо оновлення форм статзвітів. Ми про це вказували тут та тут.

 

І наостанок аналітика від редакції
Граничний строк подання інформації про бенефіціарів – 11 липня 2022 р. Але через війну цей обовʼязок можна виконати й після її закінчення – протягом місяця. З 12 липня Мінʼюст ще не матиме права до закінчення війни штрафувати за неподання цієї інформації. Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»