• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №11(106) | 06.07.2022 р.

Сто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №11(106) | 06.07.2022 р.

Це – одинадцятий  з початку року (а загалом сто шостий та восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • дізнаємося, як підтвердити неможливість виконання податкових обовʼязків під час війни;
  • зазначимо, що планують змінити граничні строки оприлюднення фінзвітності з аудиторським звітом та подання їх до ДПС;
  • підкреслимо, що Держстат оновив форму №3-борг та ще три статзвіти;
  • зауважимо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»;
  • повідомимо, що ВРУ підтримала у І читанні зміни в формуванні е-первинки та поданні консолідованої фінзвітності.

Гарного вам читання!

 

***

Планують змінити граничні строки оприлюднення фінзвітності з аудиторським звітом та подання їх до ДПС
24 червня на сайті ВРУ зареєстровано два законопроєкти:

  • 7488 «Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" щодо оприлюднення фінансової звітності»;
     
  • 7489 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничної дати оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності».

Метою прийняття законопроєкту №7488 є покращення якості річної фінансової звітності та аудиторських звітів великих та середніх підприємств, а також суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, шляхом збільшення граничних строків для їх оприлюднення та надання тим самим часу для більш якісної їхньої підготовки.

Зокрема, планується перенести максимальні терміни оприлюднення річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, а також - великих та середніх підприємств, з 30 квітня та відповідно 01 червня на 01 вересня та 01 жовтня року, наступного за звітним.

 

Оновлено форму №3-борг та ще три статзвіти
Держстат продовжує оновлювати форми державних статистичних спостережень, за якими слід буде звітувати з 2023 року. Цього разу оновлено чотири форми:

- №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці" (наказ Держстату від 23.06.2022 р. №195). Нова форма вводиться в дію, починаючи зі звіту за січень 2023 року;

- форми державного статистичного спостереження щодо діяльності підприємств водного транспорту (наказ Держстату від 23.06.2022 р. №194):

  • № 51-вод (місячна) «Звіт про роботу підприємства водного транспорту» (вперше звітуємо за січень 2023 року);
     
  • № 31-вод (квартальна) «Звіт про перевезення вантажів і пасажирів водним транспортом» (вперше подаємо за І квартал 2023 року);

 - №2-етр (місячна) «Звіт про роботу міського електротранспорту» (наказ Держстату від 23.06.2022 р. №193). Вводиться в дію, починаючи зі звіту за січень 2023 року.

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29.06.2022 р.)
ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.30.9.0 станом на 29.06.2022 р.

До нової версії 1.30.9.0 додано форми декларацій з рентної плати (квартальну та місячну з відповідними додатками), а також статзвіт №37-сг. Про це ми писали тут.

 

Зміни в формуванні е-первинки та поданні консолідованої фінзвітності: прийнято у І читанні законопроєкт
1 липня ВРУ розглянула законопроєкт №6244 про внесення змін до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та підтримала його у І читанні.

Зокрема, уточнюються норми щодо формування е-первинки. Так, залежно від характеру господарської операції та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити.

Первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови наявності накладеного на електронний документ ЕЦП чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

 

Як підтвердити неможливість виконання податкових обовʼязків під час війни: проєкт порядку від Мінфіну
29 червня Мінфін виклав на своєму сайті проєкт Наказу  «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України та переліків документів на підтвердження».

Цей проєкт містить:

  • Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків (завантажити);
     
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи та її відокремленого підрозділу своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента (завантажити);
     
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – фізичної особи, зокрема самозайнятої особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента (завантажити).

Зауважимо, що у проєкті Порядку наголошено, що переліки документів мають рекомендований характер та не є вичерпними.  Для підтвердження неможливості потрібно буде подавати заяву до ДПС разом з переліком відповідних документів. Про це докладно ми писали тут.

 

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»