• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №13(108) | 10.08.2022 р.

Сто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №13(108) | 10.08.2022 р.

Це – тринадцятий з початку року (а загалом сто восьмий та десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • повідомимо, що з 9 серпня діє оновлена форма єдиної звітності;
  • зауважимо, що Мінфін оновив декларацію екологічного податку;
  • наведемо нове розʼяснення Мінʼюсту щодо оновлення інформації про бенефіціарів під час війни;
  • розповімо, що Держстат оновив три форми статзвітності;
  • проінформуємо, що з 28 липня діє оновлена форма повідомлення про прийняття на роботу.

Гарного вам читання!

 

***

З 9 серпня діє оновлена форма єдиної звітності
Мінфін наказом від 04.07.2022 р. №189 виклав у новій редакції єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Він набрав чинності 9 серпня 2022 р. (з дня опублікування в «Офіційному віснику» №61).

Оскільки Наказ №189 опубліковано у серпні, то вперше звітувати за новою формою потрібно буде вже за підсумками ІV кварталу 2022 року. Але, звісно, у ДПС може бути зовсім інша думка. У разі її появи повідомимо додатково.

Зміни стосуються відображення середнього заробітку працівників, яких було мобілізовано з 24 лютого та які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення.

Також до розділу ІІ додатку 4 ДФ додано рядки для відображення доходів від продажу сільськогосподарської продукції.

Докладно про всі зміни ми розповіли в окремій аналітиці ось тут.

 

З 28 липня діє оновлена форма повідомлення про прийняття на роботу
26 липня було внесено зміни до Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту щодо виключення необхідності для резидента Дія.Сіті надавати відомості, які відсутні в останнього, а саме номер наказу або розпорядження про укладення гіг-контракту.

Змінено тільки текст до виносок до форми повідомлення про прийняття на роботу.

Так, графа 9 «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу» тепер не заповнюється у разі укладення гіг-контракту/цивільно-правового договору.

Графа 10 отримала уточнену назву «Дата видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу/дата укладення гіг-контракту/дата укладення цивільно-правового договору».

Також замість згадки про працівників на підставі цивільно-правових договорів  тепер йдеться про  осіб на підставі цивільно-правових договорів.

Тобто всі роботодавці, крім резидентів Дія.Сіті, заповнюють це повідомлення, як й раніше. Але через такі зміни всі роботодавці тепер мають оновлену форму. І хоча зміни набрали чинності з 28 липня, але в реєстрі е-документів ДПС нові формати зʼявилися тільки 5 серпня. Про це ми писали тут.

 

Мінфін оновив декларацію екологічного податку
Наказом Мінфіну від 21.07.2022 р. №206 затверджено зміни до форми Податкової декларації екологічного податку. Внесено їх з метою приведення декларації у відповідність до Закону №1914-ІХ.

Зокрема, забезпечено можливість відображення платниками екологічного податку у формі декларації інформації щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що використовуються такими платниками, з використанням Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який передбачає зазначення 19 символів. Про це ми писали тут.

 

Оновлення інформації про бенефіціарів під час війни: нове розʼяснення Мінʼюсту
Мінʼюст у листі від 26.07.2022 р. №60780/8.4.3/32-22. підкреслив, що на підставі правових норм можна дійти висновку, що встановлені Законом №361 зобов'язання щодо оновлення відомостей про КБВ підпадають під дію норм Закону №2115.

Саме тому наслідком є перенесення закінчення строку для такого оновлення та відповідно здійснення оновлення таких відомостей без справляння адміністративного збору в межах перенесеного строку.

При цьому фахівці Мінʼюсту наголосили, що у разі бажання СГ можуть й на даний момент здійснити оновлення відомостей про КБВ на виконання. Вони мають юридичне право та технічну можливість зробити це, звернувшись до відповідного суб'єкта державної реєстрації.

Отже, позицію Мінʼюст не змінив, але наголосив, що подати інформацію про бенефіціарів зараз можна. І тим, хто має таку можливість, варто це зробити, не чекаючи закінчення війни.

 

Держстат оновив чотири форми статзвітності
Держстат продовжує оновлювати форми державних статистичних спостережень, за якими слід буде звітувати з 2023 року. Цього разу оновлено три форми:

Усі ці форми вводиться в дію, починаючи з 1 січня 2023 року.

А на початку серпня зʼявився ще один наказ щодо оновлення 2-інновація.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»