• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №14(109) | 29.08.2022 р.

Сто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №14(109) | 29.08.2022 р.

Це – чотирнадцятий  з початку року (а загалом сто девʼятий та одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розповімо, що граничний строк нульового декларування продовжено до 1 березня 2023 року;
  • підкреслимо, що з 16 серпня діє оновлена декларація з екологічного податку;
  • зазначимо, що військкомати отримають доступ до інформації про транспорт підприємств;
  • проінформуємо, що незабаром знову зміниться форма декларації з податку на прибуток;
  • нагадаємо, що 30 вересня буде останнім днем для звітування з ТЦУ за 2021 рік;
  • зʼясуємо, чи потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу фрілансерів;
  • наголосимо, що оновлену єдину звітність з ЄСВ, ПДФО, ВЗ вперше будемо подавати за IV квартал.

Гарного вам читання!

***

 

Граничний строк нульового декларування продовжено до 1 березня 2023 року
Ми вже писали, що наприкінці липня Комітет ВРУ з податкової політики підтримав продовження через війну дії податкової амністії на півроку, до 1 березня 2023 року.  Нагадаємо, що раніше (до війни) передбачалося, що податкова амністія триватиме тільки до 1 вересня цього року.

І ось 15 серпня ВРУ підтримала в цілому відповідне рішення шляхом голосування за включення відповідної правки до законопроєкту №7506-1. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

Але закон ще має бути підписаний Президентом та опубліковано в офіційних джерелах. Тож чекаємо далі.

 

З 16 серпня діє оновлена декларація з екологічного податку
Наказом Мінфіну від 21.07.2022 р. №206 затверджено зміни до форми Податкової декларації екологічного податку.

Внесено їх з метою приведення декларації у відповідність до Закону №1914-ІХ.

Зокрема, забезпечено можливість відображення платниками екологічного податку у формі декларації інформації щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що використовуються такими платниками, з використанням Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який передбачає зазначення 19 символів.

Наказ опубліковано в «Офіційному віснику» від 16.08.2022 р. №63. Відповідно вперше звітувати за новою формою платники екоподатку мають за результатами 4 кварталу 2022 року. Але що думає ДПС – поки невідомо. Про це докладніше ми писали тут.

 

Військкомати отримають доступ до інформації про транспорт підприємств
15 серпня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому в запропонованій Комітетом редакції проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"» (реєстр. №5337).

Законом пропонується внести зміни до статті 6 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, ним встановлено, що територіальні органи МВСУ щокварталу подаватимуть до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомості про реєстрацію (перереєстрацію), переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

 

Незабаром знову зміниться форма декларації з податку на прибуток
17 серпня на офіційному вебпорталі ДПС було розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (завантажити).

Основною метою підготовки проєкту Наказу є затвердження змін до форми декларації з податку на прибуток з метою приведення її у відповідність  до положень ПКУ щодо спеціального режиму оподаткування резидентами Дія.Сіті за особливими умовами.

Зокрема, у заголовній частині декларації зʼявиться позначка для подання резидентами Дія.Сіті декларації з прибутку. Також зʼявляться згадки про цих платників податків в основній частині декларації та буде її доповнено новим додатком ДІЯ до рядка 06.3 ДІЯ Декларації.

 

30 вересня буде останнім днем для звітування з ТЦУ за 2021 рік
За інформацією ДПС, відповідно до пп. 39.4.2 ПКУ 30.09.2022 р. спливає строк подання звітів про контрольовані операції та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 звітний рік.

Форма та Порядок складання Звіту про контрольовані операції затверджені наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. №8 (зі змінами).

Звіт складається зі заголовної, основної частин, додатка та інформації до додатка, які є невід’ємною частиною Звіту.

Форма та Порядок складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній затверджені наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. №839 (зі змінами).

Незважаючи на те, що платники податків, які можуть підтвердити відсутність можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо подання звітності, в період дії воєнного стану відповідно до п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності, обов’язок щодо звітування про контрольовані операції зберігається.

 

Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу фрілансерів?
Фахівці Держпраці наголосили, що при прийнятті на роботу працівника з нефіксованим робочим часом з ним укладається письмовий трудовий договір, видається наказ (розпорядження) про прийняття працівника на роботу та повідомляється орган ДПС про прийняття працівника на роботу.

 

Оновлену єдину звітність з ЄСВ, ПДФО, ВЗ вперше будемо подавати за IV квартал
Дніпетровські податківці зауважили, що відповідно до п. 46.6 ПКУ, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, Мінфін зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Оскільки Наказ №189 (враховуючи зміни, внесені Наказом №215) набрав чинності з дня його офіційного опублікування (оприлюднено 09.08.2022 р.), то звітувати за новою формою Розрахунку необхідно буде з 01.01.2023 р. (за IV квартал 2022 року).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»