• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №09(124) | 31.05.2023 р.

Сто двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №09(124) | 31.05.2023 р.

Це – девʼятий  з початку року (загалом сто двадцять четвертий та двадцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • дізнаємося, які е-реєстри відкриті для платників податків під час війни;
  • визначимося, чи потрібно неприбутківцю подавати пустий звіт про використання доходів;
  • наведемо обов’язкові реквізити, які повинен містити фіскальний звітний чек;
  • зʼясуємо, який штраф чекає за несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП;
  • проінформуємо, що  перелік від Мінреінтеграції можна застосовувати для «воєнних» податкових пільг.

Гарного вам читання!

 

***

Які е-реєстри відкриті для платників податків під час війни?
Станом на 22 травня Державна податкова служба забезпечила можливість платникам податків отримувати інформацію з публічних електронних реєстрів:

  • Реєстр неприбуткових установ та організацій;
  • Реєстр платників єдиного податку;
  • Реєстр страхувальників;
  • Реєстр платників ПДВ.

На період дії воєнного стану доступ до публічних електронних реєстрів здійснюється після проходження електронної ідентифікації з допомогою КЕП будь-якого надавача електронних послуг.

 

Чи потрібно неприбутківцю подавати пустий звіт про використання доходів?
Київські податківці зауважили, що неприбуткові організації у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню (в тому числі показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом зі Звітом), зобов’язані подавати Звіт та форми фінансової звітності у строки, передбачені п. 49.18 ПКУ, оскільки вона подається неприбутковими підприємствами, установами та організаціями як додаток до Звіту та є його невід’ємною частиною.

 

Який штраф чекає за несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП?
Запорізькі податківці розповіли, що платник податків зобов’язаний подавати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП щоразу після реєстрації, створення чи відкриття нових об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Інакше за неподання ф. №20-ОПП на самозайняту особу чекатиме штраф 340 грн, а на юрособу - 1020 грн. У разі виявлення порушень термінів подання кількох ф. № 20-ОПП накладається штраф за кожним таким фактом.

 

Які обов’язкові реквізити повинен містити фіскальний звітний чек?
Одеські податківці підкреслили, що відповідно до п. 14 Постанови КМУ від 18.02.2002 №199 чеки всіх звітів повинні містити такі загальні реквізити:

  • назву і адресу господарської одиниці;
  • індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі літери «ПН». У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності не зареєстрований як платник ПДВ, замість індивідуального номера платника повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або ідентифікаційний номер згідно з ДРФО (для фізичних осіб), а замість літер «ПН» – літери «ІД»;
  • фіскальний номер реєстратора, перед яким друкуються великі літери «ФН»;
  • заводський номер реєстратора;
  • логотип виробника.

Але це не всі реквізити. Є ще низка додаткових, про них читайте у новині.

 

Офіційно від ДПС! Перелік від Мінреінтеграції можна застосовувати для «воєнних» податкових пільг
Нарешті ДПС зауважила​​, що у розумінні Закону №3050 Постанова №1364 може вважатися такою, що встановила порядок визначення Переліку територій.

У зв’язку з цим Перелік № 309 може застосовуватися при визначенні особливостей справляння податків і зборів на відповідних територіях, визначених ПКУ.

Порядок застосування Переліку від ДПС наведено в окремих новинах. А саме:

1. Для податку на нерухомість. Для цілей справляння податку у 2022 році наказ №309 застосовується у частині наявності певної території у Переліку територій, затвердженого Наказом №309 у чинній редакції (зі змінами). Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації не враховуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації у 2023 році визначаються відповідно до даних Переліку територій, затвердженого Наказом №309 у чинній редакції (зі змінами).

Увага! Наказом №309 у розділі І затверджені території можливих бойових дій (частина перша) та території активних бойових дій (частина друга), у розділі ІІ затверджені тимчасово окуповані російською федерацією території України. Отже, для цілей справляння податку відповідно до пп. 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ застосовується тільки перелік територій активних бойових дій (частина друга розділу І) та тимчасово окупованих російською федерацією (розділ ІІ). Але цей нюанс прописаний після особливостей для 2023 року, тому невідомо, чи діють обмеження на 2022 рік.

2. Для плати за землю. Для цілей справляння плати за землю у 2022 році Наказ №309 застосовується у частині наявності певної території у Переліку територій, затвердженого Наказом №309 у чинній редакції (зі змінами). Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації не враховуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації у 2023 році визначаються відповідно до даних Переліку територій, затвердженого Наказом №309 у чинній редакції (зі змінами).

Увага! Наказом №309 у розділі І затверджені території можливих бойових дій (частина перша) та території активних бойових дій (частина друга), у розділі ІІ затверджені тимчасово окуповані російською федерацією території України. Отже, для цілей справляння плати за землю відповідно до пп. 69.14 п. 69 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ застосовується тільки перелік територій активних бойових дій (частина друга розділу І) та тимчасово окупованих російською федерацією (розділ ІІ).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»