• Посилання скопійовано

Особливості заповнення додатків до декларації про майновий стан і доходи

ДФС у Тернопільській області нагадує, що тепер додатки до декларації про доходи заповнюються лише при отриманні доходів, що передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу

Особливості заповнення додатків до декларації про майновий стан і доходи

Одним із нововведень 2016 року, нагадують тернопільські податківці,  було зменшення кількості додатків до нової декларації про майновий стан і доходи з семи до чотирьох, які заповнюються лише при отриманні доходів, що передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу: 

Дохід, що отримано

Додаток, який необхідно заповнити

Примітка

Дохід від двох та більше податкових   агентів

Ф1

З 01.01.2016 платник податку має право на повернення податку на доходи фізичних осіб при від’ємній різниці за результатами перерахунку податку відповідно до п.п. "є" п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України. Додаток Ф1 до  нової декларації доповнено рядком, в якому відображається сума податку, що підлягає поверненню з бюджету за результатами такого перерахунку.

Дохід за операціями з інвестиційними активами

Ф2

У додатку Ф2 до нової декларації здійснюється розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору  з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами. У рядку 4.1 додатку Ф2 до нової декларації відображається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток), з якого розраховується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування,  відображається в   рядках 5.2 та 5, а сума військового збору – рядках 6.2 та 6 додатку Ф2 до нової декларації.

Іноземний дохід

Ф3

При отриманні протягом звітного податкового року доходів з джерел за межами України заповнюється додаток Ф3 нової декларації. У графі 8 додатку Ф3 до нової декларації відображається сума податку на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставками, визначеними в  п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні. Зменшення річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, здійснюється в декларації шляхом відображення такої суми у рядку 22 нової декларації.  Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається в рядках 6.2 та 6 додатку Ф3 до нової декларації.

Дохід, отриманий самозайнятою особою

Ф4

Розрахунок оподатковуваного доходу від провадження підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами в додатку Ф4 до нової декларації.

Розділ І додатку Ф4 до нової декларації заповнюється фізичними особами-підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року та підприємцями, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування.

Слід зазначити, що фізичні особи-підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Розділ ІІ додатку Ф 4 до нової декларації заповнюється особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У додатку Ф4 до нової декларації передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для  податку на доходи фізичних осіб та військового збору. У разі, якщо за результатами остаточного розрахунку податку на доходи фізичних осіб за результатами звітного податкового року фізична особа-підприємець має надміру сплачені податки (від’ємне значення), така сума податку включається до рядка 5.2 додатку Ф4 та рядка 21 розділу IV нової форми декларації.

Читайте також:

Аналітичний матеріал від редакції ДК: декларування доходів фізосіб за 2015 рік

Новини на тему:

 - Декларація про доходи за 2015 рік: приклад заповнення від податківців

 - Річне декларування доходів підприємців на загальній системі - у запитаннях-відповідях 

 - Декларуємо іноземні доходи: зразок заповнення декларації від ДФС 

 - Декларуємо дохід від провадження підприємницької діяльності: приклад від ДФС 

 - Особливості кампанії декларування у 2016 році  

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»