• Посилання скопійовано

Звітуємо про контрольовані операції за 2015 рік за новою формою

Податківці розповіли про нюанси заповнення та виправлення помилок у новій формі Звіту про контрольовані операції. А також нагадали про штрафи, які передбачено за його неподання чи подання з порушеннями

Звітуємо про контрольовані операції за 2015 рік за новою формою

ДФСУ у листі від 15.03.2016 р. №8890/7/99-99-19-02-02-17 нагадує, що 4 березня 2016 року набрав чинності Наказ Мінфіну від 18.01.2016 р. №8, яким затверджено нову форму Звіту про контрольовані операції та Порядок його заповнення

Отже, звіт про контрольовані операції, здійснені платниками податків протягом 2015 звітного року, заповнюється та подається за оновленою формою. Нагадаємо, що граничний термін подання цього звіту у 2016 році - це 29 квітня.

Звіт складається із заголовної, основної частини, додатка та інформації до додатку, які є невід’ємною частиною Звіту.

У заголовній частині наводяться дані про платника податків, який подає Звіт.

В основній частині наводяться загальні відомості про операції з різними контрагентами, здійснені протягом звітного року.

До Звіту передбачено додаток та інформація до додатку, які є невід’ємною частиною Звіту, а саме:

- Додаток "Відомості про особу, яка бере участь у контрольованих операціях" з відомостями про контрольовані операції. Тут наводяться дані про особу (осіб), яка (які) є стороною контрольованої операції, та деталізовані відомості про контрольовану (і) операцію (ії). Якщо платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки" використано методи, передбачені підпунктами 39.3.1.2. - 39.3.1.5 ПКУ, при заповненні розділу "Відомості про контрольовані операції" додатку до Звіту дозволяється наведення узагальненої інформації щодо сукупності таких контрольованих операцій;

- Інформація про пов’язаність осіб, в якій зазначається  інформація про критерії пов’язаності платника податків із відповідним контрагентом.

Кількість додатків у Звіті відповідає кількості контрагентів - сторін контрольованих операцій.

Докладніше про те як змінилась форма цього Звіту читайте в аналітичному матеріалі від ДК >>>

Зразок заповнення Звіту можна завантажити тут >>>

Окремо податківці у листі №8890/7/99-99-19-02-02-17 зупинились на виправленні помилок у Звіті про контрольован операції.

Так, якщо платником податку виявлено, що у раніше поданому Звіті інформація надана не в повному обсязі, містить помилки або недоліки, такий платник податків має право подати:

- Звіт з позначкою "звітний новий" у разі подання нового Звіту в законодавчо передбачені терміни;

- Звіт з позначкою "уточнюючий", у разі його подання після встановленого строку.

Звіт з позначкою "звітний новий" та уточнюючий Звіт повинен містити повну інформацію про контрольовані операції за звітний рік, як передбачено при складанні основного Звіту (Звіту з позначкою "звітний").

Подання уточнюючого Звіту не звільняє платника податків від відповідальності, визначеної підпунктом 120.3 ПКУ:

  • 300 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, - у разі неподання (несвоєчасного подання) звіту;
  • 1% суми контрольованих операцій, незадекларованих у поданому звіті про контрольовані операції, але не більше 300 розмірів мінімальної зарплати, за всі незадекларовані контрольовані операції;
  • 3% суми контрольованих операцій, щодо яких не була подана документація, але не більше 200 розмірів мінімальної зарплати, за всі контрольовані операції, здійснені у відповідному звітному році.

Зауважте, що у разі уточнення інформації за минулі роки, Звіт платником податку надається за оновленою формою.

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»