• Посилання скопійовано

Виправляємо помилку у звіті з ЄСВ: практичні поради

Податківці нагадали порядок виправлення помилок у звіті з ЄСВ у разі самостійного виявлення недостовірних відомостей, які подані після закінчення звітного періоду та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку

Виправляємо помилку у звіті з ЄСВ: практичні поради

ДПІ у Солом’янському районі м. Києва зазначила, що виправлення страхувальником помилок у звіті з ЄСВ у разі самостійного виявлення недостовірних відомостей, які подані після закінчення звітного періоду та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку, передбачено Порядком № 435.

Так, п. 2 розд. V Порядку № 435 визначено, що у разі виявлення страхувальником у звіті після закінчення звітного періоду помилки в реквізитах (крім сум), що стосується страхувальника або застрахованої особи, подаються скасовуючі документи. Тобто страхувальник повинен сформувати та подати звіт за попередній період, який містить:

  • перелік таблиць звіту,
  • відповідну таблицю зі статусом «скасовуючи» з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб
  • та відповідну таблицю зі статусом «початкова» із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб. При цьому таблиця 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам» додатка 4 повинна містити дані по кожній застрахованій особі окремо. 

Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4 до звіту з ЄСВ. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу та у зв’язку з цим донарахованих сум єдиного внеску за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається. 

 

Таблиця 5 та 7

Згідно з абзацом першим п. 4 розд. V Порядку № 435, якщо в таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатка 4 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи з тих, що передбачені п. 8 розд. IV Порядку №435*, він подає звіт за попередній період, який містить:

  • титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) з позначкою «додаткова»
  • та таблицю 5 зі статусом «додаткова», яка містить дані на цю застраховану особу.

Звіт з позначкою «додаткова» не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4. 

Укладення або розірвання трудового договору із застрахованою особою, яка працевлаштована на нове робоче місце; надання особі відпустки по догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку тощо

Аналогічно подається таблиця 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» додатка 4. 

Якщо потрібно повністю скасувати відомості, зазначені в таблицях 5 та 7 додатка 4, подаються тільки скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу. 

У разі якщо страхувальник подає за один і той самий звітний період таблиці зі статусами «скасовуюча» та «додаткова», вони подаються з окремими титульними аркушами (як два окремих Звіти) (п. 6 розд V Порядку № 435).

 

Від редакції: Таблиця 6

Помилки, які можна виправити в таблиці 6, діляться за порядком виправлення на:

помилки, допущені при зазначенні сум доходу та ЄСВ. Ці помилки треба виправляти у таблиці 6 звіту з ЄСВ за той звітний період, у якому такі помилки були знайдені та виправлені, окремим рядком з кодом типу нарахувань у графі 10 «2» або «3». Докладніше у консультації >>;

помилки не в числових показниках. Такі помилки можна виправляти шляхом подання скасовуючих та початкових таблиць. Але такі таблиці повинні містити дані щодо кожної застрахованої особи окремо (п. 2 розд. V Порядку №435).

Зверніть увагу! Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця, у якому були здійснені такі донарахування, та відображаються у таблиці 6 Звіту з ЄСВ у загальній сумі доходу працівника. Новина  на тему>>

Джерело: ДПІ у Солом'янському районі м.Києва ДПС

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»