• Посилання скопійовано

Нараховуємо ЄСВ при проведенні індексації зарплати за минулі періоди

Якщо зарплата минулих періодів менша за мінімальну, суми її індексації, нараховані в поточному періоді за минулі, відносяться до звітного періоду (місяця), в якому провадяться донарахування

Нараховуємо ЄСВ при проведенні індексації зарплати за минулі періоди

ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві нагадує, що роботодавці нараховують ЄСВ на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці.

Індексація заробітної плати здійснюється на підставі Закону України від 03 липня 1991 року № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабміну від 17.07.2003 року № 1078.

Об’єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці (грошове забезпечення) як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру.

Обчислення ЄСВ здійснюється щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, згідно з якими провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону про ЄСВ нараховується ЄВ.

У таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця, у якому були здійснені такі донарахування. 

Отже, якщо заробітна плата минулих періодів менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, суми її індексації, нараховані в поточному періоді за минулі, відносяться до звітного періоду (місяця), в якому провадяться донарахування.

*******

Нагадаємо, що з 1 грудня 2015 року діє оновлений Порядок індексації грошових доходів населення. Що відтоді змінилося для роботодавців та працівників, фахівці ДК розглядали в аналітичному матеріалі тут. З 1 січня 2016 року змінився ще й поріг індексації - зі 101 до 103%. Як це вплинуло на індексацію доходів населення, докладніше читайте в аналітиці від редакції тут.

Окрім того, свої роз'яснення на цю тему оприлюднили й держоргани. Так, податківці роз'яснили, як індексувати зарплату у січні-лютому 2016 р. Мінсоцполітики розповіло про нюанси індексаці у лютому та березні 2016 року. Також свою думку щодо нюансів індексації нещодавно оприлюднила Держпраці.

Все про індексацію зарплати >>>

Джерело: ДПІ у Шевченківському районі м. Києва

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»