• Посилання скопійовано

Нацбанк спростив операції на валютному ринку

Національний банк України активізує зняття бюрократичних перешкод в діяльності учасників валютного ринку

Нацбанк спростив операції на валютному ринку

Це є частиною концепції поступової лібералізації валютного регулювання та валютного контролю, над якою наразі у Національному банку працює робоча група із залученням місцевих та міжнародних консультантів.

Чергові кроки з дебюрократизації операцій на валютному ринку передбачені постановою Правління НБУ від 24 травня 2016 року №331 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”.

Цим документом Національний банк спрощує порядок видачі дозвільних документів на здійснення операцій з іноземною валютою.

По-перше, відтепер клієнти уповноважених банків, які бажають здійснити валютну операцію, зможуть не подавати документи, які знаходяться у публічному доступі. А саме - виписку з ЄДРПОУ та копію сертифіката суб'єкта оціночної діяльності, виданого Фондом державного майна України.

По-друге, клієнти уповноважених банків зможуть не надавати переклад SWIFT повідомлень та документів, текст яких викладено водночас і іноземною, і українською (або російською) мовами.

По-третє, відповідно до пропозицій ЄБРР, Національний банк спростив валютні операції за кредитними договорами укладеними резидентами з міжнародними фінансовими організаціями. Відтепер до валютних операцій за такими договорами уповноважені банки не будуть застосовувати додаткові заходи для виявлення ознак фінансових операцій, які можуть призвести до здійснення уповноваженим банком ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників чи інших кредиторів банку.

Також Національний банк спрощує порядок повернення іноземних інвестицій. Раніше іноземні інвестори, які мають намір повернути інвестиційний вклад, мали подавати до уповноваженого банку виписку (довідку) уповноваженого банку про фактичне надходження іноземної валюти в Україну або документи, що підтверджують формування інвестиційного вкладу за рахунок реінвестицій. Відтепер ця вимога скасовується.

"Спрощення порядку повернення іноземних інвестицій має водночас підвищити привабливість інвестування в українську економіку", - зазначає директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

Зміни вносяться до:

Зміни набувають чинності 25 травня 2016 рокy.

Нагадаємо, що Національний банк також планує розглянути питання збільшення ліміту продажу готівкової валюти фізособам, що становить в даний час 6 тис. грн/день.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»