• Посилання скопійовано

Нацбанк пом’якшив тимчасові обмеження на валютному ринку

З 15 вересня клієнти банків зможуть отримувати готівкові кошти в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати на суму до 250 тис. гривень на добу

 Нацбанк пом’якшив тимчасові обмеження на валютному ринку

Національний банк України продовжує поступово пом’якшувати тимчасові адміністративні обмеження.

По-перше, відтепер клієнти банків зможуть отримувати готівкові кошти в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати на суму до 250 тис. гривень на добу на одного клієнта (в еквіваленті). Раніше ця сума становила 100 тис. гривень. Це має збільшити довіру вкладників до банківської системи.

По-друге, компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати іноземну валюту для погашення такої заборгованості навіть за наявності на їх рахунках власних коштів в іноземній валюті на суму понад 25 тис. доларів США. Це буде дозволено лише за умови цільового використання придбаних валютних коштів – якщо як придбана, так і наявна власна іноземна валюта буде використовуватися для погашення таких зобов’язань. Мета цього кроку – спростити умови для купівлі валюти, необхідної для своєчасного погашення зовнішніх зобов’язань українським бізнесом.

Зазначене пом’якшення антикризових тимчасових обмежень не призведе до посилення волатильності на міжбанківському валютному ринку.

Національний банк раніше заборонив перерахування іноземної валюти за індивідуальними валютними ліцензіями фізичним особам, у тому числі для здійснення ними інвестицій за межі України, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу. Оскільки Національний банк не вважає такі інвестиції сприятливими для розвитку економіки, на відміну від надходжень прямих іноземних інвестицій, було прийняте рішення призупинити видачу таких ліцензій.

При цьому при прийнятті рішення Правління Національного банку взяло до уваги суттєву лібералізацію валютного регулювання, проведену з початку червня. Зокрема, такі важливі кроки як дозвіл на купівлю іноземної валюти з метою репатріації дивідендів, подовження строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів з 90 до 120 календарних днів, а також зменшення обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб з 75% до 65%.

Окреслені зміни затверджені постановою Правління Національного банку від 14.09.2016 р. № 386  "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України".

Зміни набувають чинності 15 вересня 2016 року і діють до 15 грудня 2016 року включно.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»