• Посилання скопійовано

Нацбанк залишив облікову ставку незмінною

Правління Національного банку України вирішило залишити облікову ставку на рівні 22% річних

Нацбанк залишив облікову ставку незмінною

Рішення Правління про збереження стриманої грошово-кредитної політики відповідає основному мандату Національного банку із забезпечення цінової стабільності. Воно обумовлене необхідністю пом’якшити можливий негативний вплив внутрішніх та зовнішніх факторів на ціни і підтримати уповільнення інфляції до 12% на кінець 2016 року.

Інфляційна динаміка листопада в цілому відповідала очікуванням Національного банку. Споживча інфляція в річному вимірі (46,6%) залишалася майже на рівні попереднього місяця. Водночас базова інфляція продовжувала знижуватися – до 37,9% з 40,1% у жовтні. Зазначене свідчить про збереження дезінфляційної тенденції, фундаментальним  чинником якої виступають слабкість внутрішнього попиту та стримана монетарна політика.

Національний банк очікує, що ця тенденція триватиме і надалі. Низхідну динаміку інфляції продовжить визначати низький споживчий попит. Також їй сприятиме низька вартість енергоресурсів на світових ринках.

Незважаючи на такі очікування, Правління Національного банку усвідомлює наявні ризики посилення тиску на ціни. Основним джерелом такого тиску є збереження низького попиту на товари українського експорту. Також ризики становлять розпочатий Федеральним резервом США цикл підвищення відсоткової ставки вперше з 2006 року та девальвація валют країн-торгівельних партнерів. Іншим ризиком зростання інфляції є можливе підвищення акцизу на алкоголь та тютюн.

Враховуючи зазначені фактори і дотримуючись свого мандата із забезпечення цінової стабільності, Національний банк вважає за необхідне зберегти чинні монетарні умови насамперед для стримування інфляційних очікувань. Таке рішення також сприятиме збільшенню заощаджень на банківських депозитах.

У подальшому за умови збереження дезінфляційного тренду, покращення інфляційних очікувань та послаблення ризиків Національний банк може відновити поступове пом’якшення монетарної політики.

Рішення щодо облікової ставки затверджено Постановою Правління Національного банку України від 17 грудня 2015 року № 894 “Про регулювання грошово-кредитного ринку”.

Правління Національного банку також ухвалило рішення припинити з 10 січня 2016 року зарахування залишків готівки в касах банків у національній валюті в покриття обов’язкових резервів. Чинна на сьогодні норма дозволяє банкам зараховувати для покриття обов’язкових резервів 75% залишків готівки в касі в національній валюті.

Ухвалюючи таке рішення, Правління виходило з того, що системні заходи з очищення банківської системи сприяли посиленню її стійкості та ліквідності. Станом на 17.12.2015 обсяг коштів на коррахунках банків з початку року збільшився на 25% – до 33,9 млрд грн. Водночас обсяг тимчасово вільних коштів банків, вкладених ними в депозитні сертифікати Національного банку, з початку року збільшився у 3,4 раза – до 66 млрд грн. Це дає змогу поступово відмовлятися від тимчасових заходів з підтримки банківської системи, які застосовувалися в період загострення фінансової ситуації, та переходити до стандартних засад використання механізму обов’язкового резервування.

Рішення стосовно обов’язкових резервів затверджено Постановою Правління Національного банку України від 17 грудня 2015 року №893 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 18 грудня 2014 року № 820».

Новина на тему:

 - З 25 вересня облікова ставка НБУ - 22%

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»