• Посилання скопійовано

Якщо у листку непрацездатності є відмітки про порушення режиму: наслідки

Застраховані особи, які в період отримання допомоги з тимчасової непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з'являються без поважних причин на медогляд, втрачають право на допомогу з ТВП

Якщо у листку непрацездатності є відмітки про порушення режиму: наслідки

Фонд з ТВП нагадує, що  допомога по тимчасовій непрацездатності:

-  надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

 - виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок і умови видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян здійснюється відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (далі – Інструкція № 455).

Заповнення листка непрацездатності здійснюється згідно з Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності (далі – Інструкція № 532).

Пунктом 3.2 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності (далі – Положення № 189) перед­бачено здійснення організації експертизи тимчасової непрацездатності в закладах охорони здоров’я відповідно до вимог чинного законодавства, у тому числі Інструкції № 455 та Інструкції № 532.

У  п. 1.3 Положення № 189 зазначено:  випадок тимчасової непрацездатності вважається одним, якщо тимчасова непрацездатність триває безперервно від початку визначеного захворювання, що підтверджується видачею листка непрацездатності з можливим продовженням лікування в одному або кількох закладах охорони здоров’я, до відновлення працездатності із закриттям листка непрацездатності, у якому заповнено поле «СТАТИ ДО РОБОТИ».

Відповідно до пп. 3.1 та 3.13 Інструкції № 532 при оформ­ленні листка непрацездатності у разі продовження тимчасової непрацездатності  підкреслюється графа «ПРОДОВЖУЄ ХВОРІТИ». При заповненні нового листка непрацездатності підкреслюється слово «ПРОДОВЖЕННЯ ЛИСТКА №» із зазначенням номера та серії попереднього листка непрацездатності.

 

На практиці досить часто при черговому відвідуванні хворим лікаря виявляється порушення режиму у вигляді несвоєчасного прибуття хворого до лікаря. У цьому випадку продовження листка непрацездатності, якщо хворого визнано непрацездатним, здійснюється з дня, коли він відвідав лікаря (п. 10 Інструкції № 532). Це пояснюється тим, що видача та продовження документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність, здійснюються тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (п. 1.7 Інструкції № 455). Але в графі “ відмітки про порушення режиму» вказуються дати неявки до лікаря.

Враховуючи  викладене, за умови дотримання чинного законодавства при видачі та продовженні листків непрацездатності страховий випадок не переривається, але може бути порушення хворим режиму, призначеного йому лікарем (несвоєчасна явка на прийом).

Разом з тим, згідно норми статті 23 Закону № 1105 застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Фахівці київського відділення Фонду з ТВП нещодавно також розповіли про нюанси видачі та заповнення листків непрацездатності >>>

Усі новини на тему >>

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»