• Посилання скопійовано

У плані перевірок на 2016 рік є підприємства, на які поширюється мораторій

У такому випадку Держрегуляторна служба рекомендує звернутися з обґрунтованим листом до відповідного органу державного нагляду (контролю) з пропозицією переглянути свої плани перевірок

У плані перевірок на 2016 рік є підприємства, на які поширюється мораторій

Нещодавно Мінекономрозвитку затвердило План комплексних перевірок підприємств на 2016 рік, який передбачає, що з нового року кілька органів державного нагляду (контролю) зможуть одночасно перевіряти підприємство. Докладніше тут>>

Це вимушений захід, оскільки законопроект, який передбачає обмеження перевірок, ще очікує на друге читання у ВРУ.

До Плану комплексних планових заходів державного нагляду (Наказ Мінекономрозвитку від 30.11.2015 № 1553) увійшли понад 13 тисяч компаній різних форм власності, з різних секторів економіки та з різними ступенями ризику. Аналіз позицій Плану дає підстави вважати, що серед 13020 суб’єктів господарської діяльності, які внесені до нього є суб’єкти на яких розповсюджуються мораторій на проведення перевірок підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців, встановлені частиною третьою розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 № 71-VIII (далі – Закон № 71).

Зазначені норми у Законі № 71 не є зміною або доповненням до Податкового кодексу України, це положення створює цілком самостійну норму, яка поширюється на всі контролюючі органи, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 408.

Нагадуємо, що Державна регуляторна служба України неодноразово заявляла про свою позицію щодо дії мораторію на проведення перевірок, встановленого Законом № 71.

Крім того, є узагальнена інформація про розгляд спорів у судовому порядку, що виникають між контролюючими органами та суб’єктів господарювання з приводу застосування норм розділу ІІ Закону України від 28.12.2014 № 71-VIII, у яких рішення судами приймались на користь суб’єктів господарювання, що підтверджує правову позицію ДРС.

Державна регуляторна служба України пропонує усім суб’єктам господарської діяльності, внесеним у План здійснити аналіз показників своєї діяльності на відповідність критеріям, визначеним Законом № 71.

У випадку встановлення суб’єктом господарювання, що на нього розповсюджується дія мораторію, звернутися з обґрунтованим листом до відповідного органу державного нагляду (контролю) з пропозицією переглянути свої плани перевірок та звернутися до Мінекономрозвитку України з метою внесення змін до комплексного Плану.

Зазначений захід дозволить суб’єктам господарювання ефективно проводити захист своїх прав та інтересів до початку здійснення контролюючими органами заходів державного нагляду (контролю).

Нагадаємо, що 12.11.15 ВРУ прийняла за основу проект Закону "Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (реєстр. № 3153 від 18.09.2015), де йдеться про мораторій щодо всіх видів перевірок на всі види бізнесу. Робочою групою за участю народних депутатів, експертів та урядовців, а також фахівців Державної регуляторної служби України цей законопроект допрацьовується. Планується, що вже у січні 2016 року депутати повернуться до його розгляду.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»