• Посилання скопійовано

ДФСУ про документальні позапланові перевірки у 2016 році

Податківці роз’яснили зміни в податковому законодавстві щодо проведення перевірок

ДФСУ про документальні позапланові перевірки у 2016 році

ДФСУ у листі від 01.02.2016 р. № 3069/7/99-99-22-04-02-17 нагадує, що  з 01.01.2016 року можливість проведення документальних позапланових перевірок залишена лише для перевірок з питань дотримання валютного та іншого законодавства, не врегульованого ПКУ.

У зв'язку з цим у разі отримання контролюючим органом податкової інформації, що свідчить про порушення платником податків податкового законодавства, організацію та проведення документальних позапланових перевірок доцільно здійснювати на підставі підпункту 78.1.4 ПКУ (виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на письмовий запит контролюючого органу, в якому зазначено про виявлену недостовірність даних, та відповідну декларацію протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту).

З метою запобігання конфліктним ситуаціям та судовим спорам з платниками податків при організації та проведенні позапланових документальних перевірок за обставин, наведених у підпункті 78.1.4 ПКУ, необхідно забезпечити:

  • здійснення належного аналізу отриманої податкової інформації;
  • проведення аналізу впливу податкової інформації на достовірність даних, що містяться у відповідних податкових деклараціях;
  • оформлення належним чином та направлення запитів платникам податків із зазначенням підстав для їх надіслання, інформації, яка містить дані про виявлені факти, що підтверджують недостовірність даних декларацій, переліку інформації та документів, які необхідно надати, тощо.

Також з метою організації та проведення позапланових документальних перевірок платників податків слід проаналізувати наявність інших обставин, що відповідно до ПКУ можуть бути підставою для їх проведення.

Що стосується проведення документальних позапланових перевірок, які розпочаті до 01.01.2016 р., то такі перевірки завершуються відповідно до підстав, з яких вони призначені, та наказів про їх проведення.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»