• Посилання скопійовано

Єдиний податок: як сплачувати, якщо органи місцевого самоврядування не встановили ставок

Податківці роз'яснили, що у такому разі підприємці-платники єдиного податку I та II групи сплачують мінімальний розмір ставки єдиного податку, тобто 1% мінімальної заробітної плати

Єдиний податок: як сплачувати, якщо органи місцевого самоврядування не встановили ставок

Відповідно до пп. 12.3.5 ПКУ, якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів та акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що є обов’язковими згідно з нормами цього Кодексу, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм цього Кодексу із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Згідно з п. 293.1 ПКУ, ставки єдиного податку для платників першої та другої груп встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі — мінімальна заробітна плата), та третьої групи — у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Пунктом 293.2 цієї статті передбачено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності з розрахунку на календарний місяць:

  • для першої групи платників єдиного податку — у межах до 10% розміру мінімальної заробітної плати; 
  • для другої групи платників єдиного податку — у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Таким чином, якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення ставки єдиного податку на певні види діяльності, то фізособи — підприємці — платники єдиного податку, віднесені до першої або другої групи, сплачують мінімальний розмір ставки єдиного податкутобто 1% мінімальної заробітної плати.

Новини на тему:

 - Ставки єдиного податку-2016

 - Податкова реформа або що змінилося для платників податків з 1 січня 2016 року

Аналітична стаття: Зміни у «спрощенців» у 2016 році

А також все про єдиний податок - в одному довіднику на ДК-порталі >>>

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»