• Посилання скопійовано

Дві посилки на різні адреси, хоч і оплачені однією особою, митниця не може об’єднати в одну

Я замовив собі і товаришу певні речі з Е-бей. Продавець надіслав все це у вигляді двох посилок: одну ? на моє ім'я, іншу ? на адресу мого товариша. Вартість посилок ? 283$ та 249$. Посилки затримали. На запитання про причину затримання відповіли: «Згідно з наданою Вами інформацією інспектор прийняв рішення про об’єднання Ваших посилок, оскільки платником є Ви (ст. 485 МКУ). Тому загальна сума митних платежів становить 398,93 грн, реквізити для оплати додаю». Але ж я нічого не порушував згідно з п. 6 ст. 374. Також тут не згадується про те, хто повинен в обов'язковому порядку бути платником. Так чому ж нарахували митні платежі? Будь ласка, надайте відповідь щодо правомірності таких дій з боку митних інспекторів.

Частинами 6 та 7 статті 374 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI встановлено такі правила оподаткування товарів (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на митну територію України на адресу одного одержувача в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях:
а) у разі надходження на адреси громадян товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 300 євро, митні платежі не нараховуються;
б) у разі надходження на адреси громадян товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 10000 євро, нараховуються ввізне мито за ставкою в розмірі 10 відсотків фактурної вартості товарів та податок на додану вартість.
При цьому базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 300 євро.
Правилами надання послуг поштового зв’язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. №270, встановлено таке:
відправник — фізична або юридична особа, прізвище, ім’я та по батькові або найменування якої зазначені на поштовому відправленні, бланку поштового переказу у спеціально призначеному для цього місці, яка безпосередньо або через уповноважену особу подає оператору поштового зв’язку для пересилання поштове відправлення, поштовий переказ;
одержувач — адресат або особа, уповноважена ним на одержання поштового відправлення, коштів за поштовим переказом;
поштова адреса — адреса відправника та адресата, зазначена на поштовому відправленні, бланку поштового переказу у спеціально призначеному для цього місці;
адресний бік поштового відправлення — бік, передбачений для зазначення найменування та поштової адреси відправника та адресата.
Таким чином, у разі зазначення на адресному боці поштового відправлення різних одержувачів та їхніх різних поштових адрес немає підстав для нарахування митних платежів на товари, що надходять у міжнародних поштових відправленнях та сумарна фактурна вартість яких не перевищує 300 євро.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»