• Посилання скопійовано

Експерти: Україна поки не готова до податкових пільг для ІТ-індустрії

Закон про пільги для IT-бізнесу схвалений завчасно. Таку думку висловив віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, генеральний директор компанії "Адамант" Іван Пєтухов.

Зокрема, Віктор Янукович не підтримав норму про 5% ПДФО для працівників IT-компаній. Нагадаємо, полеміка лобістів, які просували закон, зводилася до того, що основне податкове навантаження технологічних компаній припадає на високі зарплати її працівників, а значить, щоб вивести їх доходи з тіні, потрібно полегшити податковий тягар, пише "Дело".

Пєтухов вважає, що точкова ініціатива не здатна вирішити глобальну проблему високого ПДФО.

"Ця законодавча ініціатива обговорювалася рік, для нашої країни це мало, у нас велика країна... Напевно, цей законопроект був передчасним", - сказав експерт.

Він дотримується думки, що локальні пільги потрібно замінювати масштабними державними програмами.

"Пільги завжди ображають, принижують. Коли дають якусь пільгу, ти відчуваєш себе як інвалід, на відміну від державних пріоритетів, причому вони повинні бути визнані всім суспільством, а не тільки вертикаллю влади, і бізнес повинен до них прагнути" , - сказав Пєтухов.

Експерт вважає, що одного законопроекту мало, щоб підтримати ту чи іншу галузь - це має бути вирішено на державному рівні.

"У нас йде відтік нашого контенту. У нас йде відтік мізків. Наші фахівці, навіть якщо вони тут харчуються, то працюють за кордоном за допомогою телекомунікацій", - прокоментував ситуацію Пєтухов.

Відмова підтримати одне з головних нововведень законопроекту - 5%-вий ПДФО - викликала неоднозначну оцінку експертів.

"Відступ в частині зниження ставки податку з доходів фізичних осіб (спочатку законопроект передбачав цей податок у розмірі 5%) призведуть тільки до розчарування з боку платників податків IT-ринку. Інші пільги, запропоновані законопроектом, не будуть оцінені гравцями ринку як належне", - вважає керуючий партнер аудиторської фірми "Аксьонова та партнери" Олена Макеєва.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»