• Посилання скопійовано

Як планують удосконалювати податкову систему

У липні Міністерство фінансів подасть на розгляд Кабінету Міністрів законопроект щодо удосконалення податкової системи

Як планують удосконалювати податкову систему

Про це вчора, 13 липня, відкриваючи засідання Уряду повідомив Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман, а згодом підтвердили і в Міністерстві фінансів України.

Головна мета: спростити адміністрування, зменшити маніпуляції у ДФС та відповідно тиск на бізнес.

При створенні плану були враховані пропозиції від народних депутатів, бізнесу та громадських експертів.

 

Що буде у самому законопроекті та що це дасть бізнесу?

Адміністрування податків:

  • оптимізація структури та функцій ДФС - сприятиме зменшенню позапланових перевірок;
  • запровадження повноцінного електронного кабінету платника податків - скоротить вплив людського фактору, і тим самим зменшить корупцію;
  • перехід до однорівневої системи апеляційних оскаржень рішень ДФС - посилить захист бізнесу;
  • передання права на письмові податкові консультації від ДФС до Мінфіну – зменшить маніпуляції та розбіжності в трактуванні податкового законодавства.

 

ПДВ:

  • запровадження єдиного публічного Реєстру заяв на бюджетне відшкодування ПДВ – допоможе вирішити проблему зі своєчасним поверненням ПДВ;
  • удосконалення системи електронного адміністрування ПДВ – зробить процес набагато більш прозорим та зручним бізнесу.

 

ПДФО:

  • розширення переліку витрат фізичної особи – підприємця (ФОП) від провадження господарської діяльності на суми акцизного податку сплачених під час роздрібної торгівлі підакцизними товарами – спростить ведення бізнесу;
  • надання права фізичній особі звернення до контролюючого органу для отримання консультативної допомоги при заповненні річної податкової декларації – спростить подання декларацій та зменшить кількість помилок.

 

Єдиний податок

При сплаті податків ФОП зможуть не враховувати працівників, які призвані на військову службу – дасть додаткові можливості для мікро та малих підприємств наймати більше працівників і при цьому не платити більше податків.

 

Акцизний податок:

  • відміна акцизного податку для тих, хто продає пальне в малих ємностях – зменшить податки для малого бізнесу;
  • звільнення від оподаткування акцизним податком тютюнової сировини тютюново-ферментаційних заводів, а також додаткове стимулювання вирощування такої сировини в Україні (звільнення від оподаткування вирощування та переробки тютюнової сировини) – зменшить податки та стимулюватиме інвестиції та нові робочі місця.

 

Плати за спеціальне використання води:

  • скасування рентної плати за спеціальне використання води для всіх, окрім первинних водокористувачів (водоканали) – зменшення податків для вторинних водокористувачів.

 

Особливості оподаткування в зоні АТО

Врегулювання питання сплати окремих податків (ПДВ, ПДФО, акцизного податку, єдиного податку та податку на майно) на території проведення АТО та тимчасово окупованій території шляхом встановлення особливих правил їх адміністрування – зупинить нарахування штрафів, звільнить від сплати місцевих податків частину підприємств.

 

Що далі?

Після схвалення проекту закону Кабінетом Міністрів, він буде поданий на розгляд Верховної Ради. В міжсесійний період проект буде надалі обговорюватися з бізнесом і громадськістю з метою формування єдиної позиції до розгляду Верховною Радою.

***

Нагадаємо, що у Мінфіні ще на початку тижня повідомили, що працюють над проектом закону, спрямованим на спрощення адміністрування податкової системи, і планують розглянути податкову реформу восени. Докладніше >>>

Що потрібно, аби на відміну від попередніх, нова податкова реформа стала успішною для України? -  розповіла нардеп Оксана Продан>>

Читайте також: Нова податкова реформа: все по 20, але не так.

Усі новини на тему >>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»