• Посилання скопійовано

ПДФО та військовий збір: аналіз законопроекту №3630

Базова ставка ПДФО -18%, розмір податкової соцпільги – 50% мінімальної зарплати, а базовий розмір застосування соцпільги – 3 мінімальні зарплати. У разі прийняття цього проекту, більшість змін будуть чинні уже з 1 січня 2016 року

ПДФО та військовий збір: аналіз законопроекту №3630

Більшість змін щодо ПДФО та військового збору, які запропоновані законопроектом №3630наберуть чинності вже з 01.01.2016 р.! Проаналізуємо їх докладніше.

 

Військовий збір

У новій редакції Податкового кодексу сплату військового збору регулює п. 6 підр. 10 р. XVI ПКУ. 

Як і раніше, об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, які підлягають оподаткуванню ПДФО (цього разу – без жодних виключень). 

Натомість трохи змінилася база для нарахування: 

-якщо це дохід від підприємницької або незалежної професійної діяльності, то ставка збору застосовуватиметься до чистого доходу (вже за винятком витрат);

-щодо решти доходів ставка застосовуватиметься до усієї суми нарахованого доходу. Але у разі надання доходу в будь-якій негрошовій формі базою оподаткування збором є вартість такого доходу, розрахована за ринковими цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за формулою: К = 100 : 98,5.

Ставка військового збору збереглася минулорічна – 1,5%.  Відповідно не зміняться ані порядок звітування, ані порядок сплати військового збору. 

 

Податок на доходи фізосіб

Базову ставку таки підвищують – з 15% до 18%. З іншого боку, така ставка ПДФО застосовуватиметься до усього розміру оподаткованого доходу, до якого вона застосовується.

Приклад: якщо раніше з доходу у сумі 40000 грн слід було сплатити ПДФО: 12180 х 15% + (40000 – 12180) х 20% = 7391 грн, то за новою редакцією ПКУ - 40000 х 18% = 7200 грн. 

Водночас до пасивних доходів встановлюється один розмір ставки ПДФО – 18%. Це стосується, зокрема, і дивідендів, які виплачуються платниками податку на прибуток (це наголошується і в п. 164.7 нової редакції ПКУ). 

Загалом новою редакцією ст. 161 ПКУ передбачено 4 види ставок ПДФО: 0%, 5%, 15% та 18%. Жодних подвійних ставок та посилань на спеціальні ставки, встановлені окремими нормами ПКУ. 

Варто звернути увагу!

Нова редакція ПКУ містить декілька сюрпризів. Зокрема: 

-платник податку у разі подання річної податкової декларації в електронній формі має право зменшити податкове зобов'язання, визначене у такій декларації, на суму, що дорівнює 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тобто, в цілому за рік на 120% від 1378 грн = 1653,60 грн (ст. 160),

-в разі надання доходу у негрошовій формі, вважається, що податковий агент під час нарахування (надання) доходу додатково нараховує (надає) платнику податку дохід у грошовій формі в сумі, що дорівнює перевищенню бази оподаткування доходу у негрошовій формі, визначеної із застосуванням коефіцієнту, над вартістю доходу у негрошовій формі до застосування коефіцієнту. Така сума додаткового доходу є невід’ємною частиною бази оподаткування доходу у негрошовій формі (п. 157.5). При цьому щодо зарплати, як і раніше, встановлено окрему норму (п. 157.6), без пояснень, як бути якщо зарплата видається у негрошовій формі, 

-доходи, які не оподатковуються, наведені в ст. 158 ПКУ, а витрати, на які можна отримати за наслідками року податкову знижку, наведені в ст. 159 ПКУ,

-порядок і ставки оподаткування виграшів та призів змінено і тепер регулюється п. 164.8 ПКУ,

-неоподаткований розмір вартості навчання працівника у розрахунку на 1 місяць становитиме 4130 грн (пп. 158.1.22 ПКУ),

-неоподаткований розмір допомоги на поховання від роботодавця становитиме 8260 грн (пп. 158.1.23 ПКУ).

Податкова соціальна пільга

Раніше Мінфін говорив про готовність встановити податкову соцпільгу на рівні 100% мінімальної зарплати станом на 1 січня. Але згідно з законопроектом, базову соцпільгу залишено все ж таки у розмірі 50% від такої мінімальної зарплати. А отже, у 2016 році вона становитиме 689 грн. Решта підвищених соцпільг надаються, як і у минулому році, у відповідному відсотку від базового розміру. 

А ось розмір доходу, до якого застосовуватимуться податкові соцпільги, збільшено. Тепер, за п. 157.7 нової редакції ПКУ, це буде сума, що дорівнює розміру мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 3,0 та округленого до найближчих 10 гривень. А отже, у 2016 році такий розмір становитиме 4130 грн!  А граничний розмір доходу, який дає право на застосування податкової соціальної пільги одному з батьків (у випадку надання соцпільги «на дітей») визначається як добуток розміру граничного розрахункового доходу, визначеного в п. 157.7 ПКУ , та відповідної кількості дітей. 

До речі, саме в такому розмірі, тобто, 4130 грн, буде не оподатковуватися у 2016 році і нецільова благодійна допомога (пп. 164.9.3 ПКУ).  

На жаль, проблема із переплатами, виявленими при перерахунку доходів та ПДФО, здійсненому роботодавцем (а саме з процедурою їх повернення), не вирішена і в новій редакції ПКУ. І, враховуючи Перехідні положення, буде «заморожена» ще на три роки. 

Добові відрядженим

Розмір неоподаткованих добових у 2016 році становитиме: 

- не більш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день відрядження по Україні, тобто 275,60 грн,

- для відряджень за кордон - не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день відрядження, тобто 1033,50 грн.

==================

Нагадаємо, законопроект №3630  було зареєстровано в Раді 11 грудня.

Про основні новації цього проекту податкової реформи можна дізнатись тут >>>

Докладніше про зміни по основних податках тут: податок на прибутокПДВ, спрощена система оподаткування.

Усі новини про податкову реформу тут >>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»