• Посилання скопійовано

ПДФО та військовий збір - в проекті копромісних змін

У 2016 році застосовуватиметься єдина базова ставка 18%. Які ще зміни заплановані законопроектом №3688, проаналізували фахівці "Дебета-Кредита"

ПДФО та військовий збір - в проекті копромісних змін

Продовжуємо аналізувати зміни, запропоновані законопроектом №3688 " Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", який вчора зареєстровано в Раді. Про це докладніше тут>>>

Ставки ПДФО

У 2016 році застосовуватиметься базова ставка 18%  до усієї суми бази оподаткування, незалежно від її розміру (п. 167.1 ПКУ). Зокрема, для фізосіб це означатиме відміну обов’язку подавати річну декларацію у випадку, якщо протягом податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися одночасно двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. 

Але чомусь законотворці забули переглянути норму щодо визначення бази оподаткування ПДФО у вигляді зарплати та винагороди за договором ЦПХ.

Пункт 164.6 ПКУ залишився без змін, а він, нагадаємо, містить норму щодо зменшення нарахованої зарплати на суму утримання ЄСВ, якого в 2016 році не буде.

Крім цього:

- якщо це передбачено окремими нормами розділу IV ПКУ, ставка ПДФО може становити 0%,

для пенсій або довічного грошового утримання, розмір яких більше, ніж 3 розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (тобто, у 2016 році – 4134 грн), до суми перевищення застосовуватиметься ставка ПДФО 15%;

для пасивних доходів зберігатиметься окрема ставка 5% для  доходів у вигляді дивідендів, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств. Решта пасивних доходів (а до них належать, крім дивідендів, проценти, роялті та інвестиційний прибуток) оподатковуватимуться ПДФО за ставкою 18%. 

 

Податкова соціальна пільга

Базовий розмір ПСП зменшився до 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (пп. 169.1.1 ПКУ). 

А отже, базовий розмір ПСП у 2016 році, становитиме 689 грн. І саме, спираючись на цей показник, надаватимуться в 2016 році підвищені ПСП. 

При цьому, попри очікування, гранична сума доходу, яка даватиме право на застосування ПСП, не зміниться. А отже, становитиме у 2016 році розмір місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень – 1930 грн! 

 

Прощені валютні кредити

Норма щодо неоподаткування суми, прощеної (анульованої) кредитором у порядку, передбаченому Законом України «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)», з’являється в пп. 165.1.59 ПКУ. 

Закону такого ще немає, але сподіваємося, що він найближчим часом з’явиться.

 

Підприємці на загальній системі оподаткування

Підприємці сплачуватимуть ПДФО теж за ставкою 18%. 

А авансові платежі з ПДФО сплачуватимуть до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому авансові внески розраховуються фізособою-підприємцем самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат кожного календарного кварталу. До змін такі платежі розраховувалися підприємцем самостійно, але не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах).

Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Не сплачуватиметься такий авансовий платіж і у випадку, якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення. 

 

Військовий збір 

Залишається без змін і сплачуватиметься у попередньому порядку.

 

Все про податкову реформу >>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»