• Посилання скопійовано

Внесено зміни до деяких П(С)БО та форм фінансової звітності

Мінфін вніс зміни до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку

Внесено зміни до деяких П(С)БО та форм фінансової звітності

Мінфін наказом від 08.02.2014 р. №48 вніс зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку, а саме:

- Плану рахунків бухобліку: рахунок 30 переіменовано на "Готівка" (раніше - "Каса").

- Інструкції про застосування Плану рахунків бухобліку:

 вартість сценічно-постановочних предметів тепер потрібно буде відображати на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» (раніше - на 117);

 змінено назву рахунку 30 на "Готівка". Окрім того, слово "Каса" замінено словом "Готівка" у тексті до позабалансового рахунку 07 та у кореспонденції рахунків до деяких рахунків.

 у текстах рахунків 70,71,74 "акцизний збір" замінено на "акцизний податок";

 субрахунок 710 "Дохід від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю" доповнено реченням такого змісту: "Підприємства, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, у цій статті відображають дохід від зміни вартості фінансових інструментів, які оцінюються за справедливою вартістю";

 на субрахунку 719 "Інші доходи від операційної діяльності" тепер можна відображати, серед іншого, й інформацію про про відсотки, отримані на залишки коштів на поточних рахунках в банках або депозитних рахунках до запитання;

 інформацію про відсотки, отримані за строковими депозитними вкладами відображаємо на субрахунку 733 "Інші доходи від фінансових операцій";

 додано новий субрахунок "740 "Дохід від зміни вартості фінансових інструментів". На цьому субрахунку підприємства, крім тих, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, узагальнюють інформацію про доходи від зміни балансової вартості фінансових інструментів, які оцінюються за справедливою вартістю;

 додано новий субрахунок "970 "Витрати від зміни вартості фінансових інструментів". Цей субрахунок призначений для узагальнення інформації підприємствами (крім тих, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами) про витрати від зміни вартості фінансових інструментів, які оцінюються за справедливою вартістю;

- П(С)БО 11 "Зобов'язання". Зазначено, що сума забезпечення на виплату відпусток визначається щомісяця як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці, з урахуванням відповідної суми відрахувань на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

- П(С)БО 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва"Це Положення зазнало суттєвих змін. Серед основних: у новій редакції викладено додаток 1 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва" та додаток 2 "Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва".

Норми цього Положення застосовуються тепер і суб'єктами малого підприємництва - юридичними особами, що відповідають критеріям мікропідприємництва. 

П(С)БО7 "Основні засоби". Змінено визначення справедливої вартості. Так, "справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату".

НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності". Внесено зміни у додатки 1,2,3, а саме:

 у додатку 1 у Звіті про власний капітал (форма №4) та у додатку 2 у Консолідованому звіті про власний капітал (форма №4-к) слова "Зареєстрований капітал" замінено словами "Зареєстрований (пайовий) капітал";

 додаток 3 "Перелік додаткових статей фінансової звітності" доповнено новим рядком 2123 "Дохід від використання коштів, вивільнених від оподаткування".

Також зазнали змін Примітки до фінзвітності, П(С)БО 27, 31, а також Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об'єктами державної, комунальної власності.

Окрім того, встановлено, що інформація, яка підлягає розкриттю згідно з ПБО "Податкові різниці" не наводиться у фінансовій звітності за 2013 рік.
 
Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. На даний час офіційно не оприлюднений.
 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»