• Посилання скопійовано

Мобілізованих підприємців звільнили від ЄСВ: узагалюнююча податкова консультація

Згідно з новою Узагальнюючою консультацією від податківців, мобілізовані підприємці І та ІІ груп не сплачуватимуть ЄСВ, а їх податковий борг спишуть

Мобілізованих підприємців звільнили від ЄСВ: узагалюнююча податкова консультація

Ще зовсім недавно податківці повідомляли, що мобілізовані підприємці не звільняються від сплати ЄСВ. Проте у зв'язку з другою хвилею часткової мобілізації до Збройних сил України ця норма була переглянута.

Це питання урегульоване Міндоходів в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань оподаткування платників єдиного податку, затвердженій наказом від 06.05.2014 р. №276.

Зокрема, зазначено, що призвані на військову службу, які отримують грошове забезпечення, зокрема і підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного соцвнеску (при цьому у господарській діяльності не використовують працю найманих осіб), звільняються від сплати єдиного внеску (за себе). Умовою звільнення від сплати є:

- нездійснення господарської діяльності у цей період,

- неотримання доходів;

- надання підтверджуючих документів з військових комісаріатів, у яких зазначається період перебування на військовій службі.

Окрім того, зазначено, що податковий борг фізосіб-підприємців – платників єдиного податку I та II груп, які не здійснювали господарської діяльності на період мобілізації та не одержували дохід, тобто борг який виник внаслідок непереборної сили (форс-мажорних обставин) – вважатиметься безнадійним податковим боргом, що підлягатиме списанню. Для цього ці платники повинні надати підтверджуючий документ з військового комісаріату, у якому буде зазначено період перебування на зборах. При цьому контролюючі органи не застосовують до зазначеної категорії платників штрафні санкції та пеню з єдиного податку за період їх перебування на військовій службі.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»