• Посилання скопійовано

Кому та які соціальні пільги урізала Рада?

Прийнято Закон, яким, зокрема, скасовано широке коло пільг і виплат окремим категоріям осіб, змінено порядок їх здійснення та переглянуто рівень соціальних гарантій

Кому та які соціальні пільги урізала Рада?

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" (законопроект №1577).

Як розповів прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, в 2015 році максимальний розмір заробітної платні працівникам державних органів і бюджетних установ не буде перевищувати 7 мінімальних заробітних плат. У тому випадку, якщо органи державної влади здійснюють заходи по оптимізації і скороченню своєї чисельності, то такий розмір не може перевищувати 10 розмірів мінімальних заробітних плат.

Ця норма не буде розповсюджуватись на учасників АТО, Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Цей законопроект також встановлює обмеження розміру заробітної платні для працівників державних компаній – на рівні не більше 10 мінімальних заробітних плат, за винятком об'єктів державної власності, які представляють стратегічний інтерес для безпеки і оборони України, тобто за виключенням стратегічних підприємств, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів. Рівень заробітних плат у всіх державних компаніях буде оприлюднено.

Яценюк також повідомив, що з урахуванням економічної ситуації за результатами 1 півріччя 2015 року КМУ затвердить порядок індексації заробітної плати, грошового забезпечення, пенсійних та соціальних виплат.

Що стосується пільгового проїзду, то після обговорення законопроекту з парламентською коаліцією напрацьований наступний механізм: до 1 червня 2015 року пільговий проїзд залишається без змін. З 1 червня 2015 року ця пільга надаватиметься:

  • інвалідам 1 і 2 групи,
  • дітям-інвалідам,
  • дітям-сиротам,
  • дітям, позбавленим батьківського піклування,
  • учням із малозабезпечених сімей,
  • осіб, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів 1 групи і учасникам бойових дій.

За законом, пільги для осіб, віднесених до 1-2 категорії, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, надаються без урахуванням доходів. Санаторно-курортне лікування надається особам, віднесеним до 1 категорії постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи.

Окрім того, Законом передбачено скорочення чисельності працівників Генпрокуратури, і скасовується вихідна допомога для прокурорів. Кількість працівників МВС скоротять на 20 тисяч, а фінансування міністерства залишать незмінними. Для органів внутрішніх справ передбачено скорочення кількості співробітників з 172 до 152 тисяч, але фінансування їх залишається без зміни.

Також урізається утримання суддів та депутатів, скорочуються розміри виплат при виході на пенсію, а депутатам урізають кошти на утримання помічників.

Залишаються незмінними усі норми щодо Закону про освіту. Зокрема, зберігаються всі норми щодо вступу до навчальних закладів поза конкурсом. Безкоштовним харчуванням у професійно-технічних училищах будуть забезпечуватися діти-сироти, діти-інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти з малозабезпечених сімей.

Глава Уряду наголосив, що цей закон – «це не ті радикальні зміни, які ми могли провести, але це хоча би принаймні перший крок: він дасть можливість рухатися в питанні оптимізації пільг».

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»