• Посилання скопійовано

Внесено зміни в Узагальнюючу консультацію щодо обліку фіндопомоги

Платником податку на прибуток, для якого базовим періодом є календарний рік, при поверненні фіндопомоги в 2014 році умовні відсотки не нараховуються

Внесено зміни в Узагальнюючу консультацію щодо обліку фіндопомоги

Міндоходів наказом від 08.07.2014 р. № 402 внесло зміни до Узагальнюючої податкової консультації з податкового обліку поворотної фінансової допомоги, затвердженої наказом Міндоходів від 01.07.2014 р. № 367.

Детально цю УПК ми проаналізували у ДК№28/2014, стаття "ПФД: погляд податківців".

Нагадаємо, що спеціалісти Міндоходів у відповіді на запитання 2 цієї УПК зазначили, що в разі отримання та повернення ПФД від платника податку на прибуток протягом одного звітного періоду умовні відсотки не нараховуються. Але якщо ПФД повернуто в наступному звітному періоді (році), умовні відсотки нараховуються за весь такий період. Цікавим було те, що податківці чомусь наполягали на нарахуванні відсотків за частину періоду, в якому відбулося повернення фіндопомоги від платника податку на прибуток на загальних засадах. 

Тепер податківці змінюють свою думку, зазначаючи, що платником податку на прибуток, для якого базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, при поверненні фіндопомоги в 2014 році умовні відсотки не нараховуються.

В новій редакції також викладено відповідь на запитання 4, в якому йшлося про відображення поворотної фінансової допомоги від засновника — платника податку на прибуток на загальних умовах, якщо для одержувача такої допомоги звітним періодом є календарний квартал, а також про порядок відображення таких операцій у декларації з податку на прибуток, якщо базовим звітним періодом для платника податку є календарний рік.

Податківці вважають, що платник податку - отримувач такої допомоги, що звітує щокварталу, – до складу доходів у податковій декларації за 9 місяців 2013 року включає суму процентів, умовно нарахованих на суму поворотної фінансової допомоги, що залишається неповерненою на кінець такого звітного податкового періоду, розрахованої за кожний день її фактичного використання – з 20.07.2012 по 30.09.2013. У декларації за 2013 рік такий платник включає в доходи умовні проценти нараховані за період з 20.07.2012 по 30.09.2013.

Якщо для платника податку базовим звітним періодом є календарний рік, такий платник умовні проценти, нараховані за період з 20.07.2012 по 31.12.2012 включає в доходи у декларації за 2013 рік.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»