• Посилання скопійовано

ДПС роз'яснила, як відображати від?ємне значення операцій з цінними паперами та дериватами

Податкова поінформувала про особливості відображення від?ємного фінрезультату операцій із ЦБ та іншими корпоративними правами у 2012 — 2015 рр.

ДПС України листом від 09.08.2012 р. №320/0/71-12/15-1217 повідомляє про врахування від′ємного фінансового результату з цінними паперами та дериватами у визначенні об'єкта оподаткування платників податку в 2012 — 2015 роках.
Податковим кодексом встановлено окремий податковий облік фінансових результатів операцій з цінними паперами та дериватами.
Так, якщо у звітному періоді витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів або інших видів корпоративних прав перевищують доходи платника податків, отримані від продажу (відчуження) цінних паперів чи інших корпоративних прав цього самого виду протягом такого звітного періоду, то сума такого від′ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року (п. 150.1 ст. 150 ПКУ).
Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від′ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від′ємного значення.
При цьому в листі сказано, що п. 3 підрозділи 4 Розділу XX ПКУ встановлено, зокрема, що п. 150.1 ст. 150 ПКУ застосовується у 2012 — 2015 роках таким чином.
Якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податків з числа резидентів платників, дохід якого за 2011 р. становив 1 млнрн і більше, станом на 1 січня 2012 р. має від′ємне значення (з урахуванням від′ємного значення об'єкта оподаткування за 2010 податковий рік), то сума його значення підлягає включенню до витрат:
— звітних (податкових) періодів починаючи з I півріччя та наступних звітних періодів 2012 р., у розмірі 25% суми такого від′ємного значення. У разі якщо 25% сум від′ємного значення об'єкта оподаткування не погашається протягом цього та за підсумками наступних податкових періодів 2012 р., то непогашена сума підлягає врахуванню при визначенні податкових зобов'язань у наступних податкових періодах.
Те саме стосується і періодів 2013-2015 років, до яких застосовується аналогічний порядок включення до витрат від′ємного значення доходу за операціями з цінними паперами та іншими корпоративними правами.
Для підприємств з доходом за 2011 р. менш ніж 1 млн грн п. 150.1 ст. 150 ПКУ застосовується з урахуванням такого:
якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку за наслідками 2011 податкового року є від′ємне значення, то сума такого значення підлягає включенню до витрат звітного (податкового) періоду I півріччя 2012 р. і наступних звітних (податкових) періодів до повного погашення такого від′ємного значення.
Таким чином, ДПС зазначає, що у податковій декларації з податку на прибуток за звітні періоди 2012 — 2015 років (починаючи зі звітного періоду — 1 півріччя 2012 р.), у платників із доходом за 2011 р. 1 мільйон гривень і більше, враховується лише 25% сум від′ємного фінансового результату операцій із цінними паперами та дериватами, які рахуються станом на 1 січня 2012 р. у порядку, передбаченому п. 3 підрозділу 4 Розділи XX ПКУ.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»