• Посилання скопійовано

Оплата лікарняного нетверезому потерпілому - роз'яснення ФСС з ТВП

ФСС з ТВП роз'яснив порядок надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з травмою, що сталася внаслідок алкогольного сп'яніння

Оплата лікарняного нетверезому потерпілому - роз'яснення ФСС з ТВП

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров'я визначені Законом України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі - Закон № 1105).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 23 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не надається у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням.

Тобто, відмова в призначенні матеріального забезпечення буде обґрунтованою лише у випадку коли між вживанням алкоголю та отриманою травмою чи захворюванням існує прямий причинно-наслідковий зв'язок.

Згідно з частиною 3 статті 30 Закону № 1105, рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.   

Таким чином, якщо застрахована особа надала для призначення допомоги листок непрацездатності з позначкою «алкогольне сп'яніння», комісія із соціального страхування підприємства, установи, організації повинна вжити необхідних заходів для з'ясування причин і обставин, за якими ця особа отримала травму або захворювання, що призвело до його тимчасової непрацездатності та встановити наявність причинного зв'язку травми з вживанням алкоголю. Якщо такий зв'язок встановлено, комісія приймає рішення про відмову в наданні допомоги. У випадку, коли травма не пов'язана з вживанням алкоголю, допомога надається на загальних підставах.

В даному випадку комісії із соціального страхування підприємства, установи, організації доцільно долучати у вигляді додатку до протоколу засідання комісії пояснення.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»