• Посилання скопійовано

Пенсії працюючим пенсіонерам – у запитаннях та відповідях від ПФУ

ПФУ надав відповіді на найбільш поширені питання щодо виплати пенсії працюючим пенсіонерам

Пенсії працюючим пенсіонерам – у запитаннях та відповідях від ПФУ

З 1 квітня 2015 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» № 213-VIII від 02.03.2015, яким, зокрема, встановлюється особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам.

Незалежно від факту роботи та посади, на якій працюють пенсіонери, призначена пенсія (незалежно від її виду та Закону, згідно з яким призначена) виплачується в повному обсязі інвалідам І та ІІ груп, інвалідам війни ІІІ групи та учасникам бойових дій, особам, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та особам, на яких поширюється дія пункту 3 Прикінцевих положень Закону.

1. Пенсіонер є інвалідом ІІІ групи, перебуває на державній службі,  знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи поширюються на таку особу зміни, зазначені у Законі в частині припинення виплати пенсії для працюючих державних службовців?

У період перебування пенсіонера у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, виплата пенсії здійснюється у розмірі 85 відсотків призначеного розміру, оскільки особа вважається працюючою, але фактично не працює на посаді державного службовця.

2. З яких строків поновлюється виплата пенсії після звільнення з роботи або змінюється порядок її виплати після звільнення з посади?

Виплата пенсії в повному обсязі поновлюється з наступного дня після звільнення з роботи. Порядок виплати змінюється з наступного за днем звільнення з посади.

3. Чи виплачується пенсія, призначена відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», у період роботи на посаді журналіста державного/комунального засобу масової інформації?

 При нарахуванні пенсії журналісту державного або комунального засобу масової інформації застосовуються норми, методика та порядок нарахування пенсії державному службовцю. Законом України «Про державну службу» передбачено обмеження виплати пенсії в період роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу», тому у період роботи на посаді журналіста державного/комунального засобу масової інформації пенсія не виплачується (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, на яких поширюється дія пункту 3 Прикінцевих положень Закону).

4. Пенсіонер працює на умовах цивільно-правового договору. Чи буде виплачуватися пенсія у період отримання доходу за виконану роботу?

Якщо пенсіонер працює не на умовах трудового договору або виконує роботи на підприємствах, установах, організаціях або у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, пенсія виплачується у розмірі 85%, але не менше 1423,50 грн.

Пунктом першим статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зазначених осіб віднесено до працюючих, за яких сплачуються відповідні внески.

Згідно з п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, документами, які підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 16 Закону, особа надає на вимогу органу, що призначає пенсію, документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

5. З квітня 2011 року особа отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”. По даний час продовжує працювати на науковій посаді на умовах контракту. Як буде виплачуватися  пенсія  з 1 квітня 2015 року?

Статтею 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в редакції, чинній з 1 квітня 2015 року, передбачено, що пенсія, призначена особі відповідно цієї статті (крім осіб, які мають право на виплату пенсії в повному обсязі), в період роботи, зокрема на науковій посаді, виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон).

Згідно зі статтею 47 Закону, тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, під час роботи особи на інших посадах/роботах, в тому числі на науковій посаді, пенсія, призначена відповідно до цієї статті (крім осіб, які мають право на виплату пенсії в повному обсязі), розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам встановлюється законодавством незалежно від дати її призначення.

Зважаючи на викладене, з 1 квітня 2015 року у період роботи на науковій посаді пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків від її розміру, обчисленого відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Розмір пенсійної виплати після застосування зазначеного порядку не може бути нижче 1423,50 грн.

17 травня 2015 року набрав чинності Закон України від 21.04.2015 № 340-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу України» (далі Закон № 340).

Відповідно до Закону № 340, з 17.05.2015 особам, яким пенсія призначена відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» до 01.10.2011 в період роботи на наукових посадах пенсія, розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується у розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Порядок виплати пенсії, передбачений Законом України від 02.03.2015 № 213, для інших працюючих пенсіонерів-науковців залишається незмінним.

6. Особі призначено  пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, вона працює на посаді державного службовця. Чи буде припинено  виплату пенсії, у зв’язку зі змінами, внесеними до законодавства з 1 квітня 2015 року?

Статтею 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що тимчасово, у період з  1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, у період роботи особи на посадах, які дають право на призначення пенсії у порядку та на умовах, передбачених, зокрема Законом України “Про державну службу”, пенсії, призначені відповідно до цього Закону, не виплачуються.

Тому виплата такої пенсії у період роботи на посаді державного службовця припиняється (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, на яких поширюється дія пункту 3 Прикінцевих положень Закону).

7. Отримую пенсію, призначену відповідно до статті 54 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, працюю в Національній гвардії України на посаді державного службовця. Чи буде припинено мені виплату пенсії з 1 квітня 2015 року?

Відповідно до статті 54 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (в редакції, що діятиме з 01.04.2015), тимчасово, у період з 01.04.2015 по 31.12.2015, особам, яким пенсія призначена відповідно до цього Закону, у період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії у порядку та на умовах, передбачених, зокрема, Законом України «Про державну службу», пенсії, призначені відповідно до цього Закону, не виплачуються. Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цього Закону поновлюється.

Відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону, обмеження щодо виплати пенсії, передбачені цим Законом, не застосовуються протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які перебувають, зокрема, на посадах у Національній гвардії України.

Тому виплата такої пенсії у період роботи продовжується.

8. Особа отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Як з 01.04.2015 буде проводитися їй виплата в період роботи юристом у приватній фірмі?

Виплата призначеної пенсії буде здійснюватись у повному обсязі.

9. Особа отримує пенсію за віком, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в розмірі 1600 грн. В якому розмірі  буде виплачуватись пенсія з 1 квітня 2015 року в період роботи приватним підприємцем?

Згідно зі статтею 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, під час роботи особи на інших посадах/роботах, в тому числі приватним підприємцем, пенсія, призначена відповідно до цієї статті (крім осіб, які мають право на виплату пенсії в повному обсязі), розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

З 1 квітня 2015 року розмір пенсії до виплати становитиме 1423,50 грн. (1600 грн. х 85% = 1360 грн., але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність).

10. В якому порядку буде проводитись сплата податку на доходи фізичних осіб і військового збору по пенсіях працюючих пенсіонерів з 1 квітня 2015 року?

Базою для оподаткування є розмір пенсій та щомісячного довічного грошового утримання, який після визначення 85 відсотків призначеного розміру пенсії працюючих пенсіонерів перевищує 3654,00 грн. на місяць – у частині такого перевищення.

Наприклад, розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» становить 5000,00 грн. Якщо пенсіонер працює не на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами України "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про статус народного депутата України", "Про судоустрій і статус суддів", пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, тобто 4250,00 грн.

Оскільки розмір пенсії перевищує 3654,00 грн. на місяць, розмір пенсії в частині 596,00 грн. підлягає оподаткуванню. Податок на доходи фізичних осіб становить 15 відсотків – 89,40 грн., військовий збір – 8,94 грн.

До виплати пенсіонер отримає 4151,66 грн.

11. Чи можливо віднести пенсіонерів до категорії непрацюючих на підставі даних системи персоніфікованого обліку: 

- чи можливо вважати особу непрацюючою в період, коли сплата страхових внесків відсутня;

- чи вважається станом на 01.04.2015 дана особа непрацюючою, за відсутності інформації про сплату страхових внесків за 2014 рік?

Вирішення питання щодо віднесення особи до непрацюючої залежить від даних, наявних в трудовій книжці, в даних системи персоніфікованого обліку внесків та в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

12. Чи слід вважати працюючим пенсіонера, який перебуває на обліку в службі зайнятості з виплатою чи без виплати допомоги по безробіттю?

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», зареєстрований безробітний – це особа працездатного віку, яка зареєстрована в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, як безробітна і готова та здатна приступити до роботи. Статтею 4 Закону перелічені особи, які належать до зайнятого населення. Враховуючи викладене, вважати пенсіонера, який згідно з даними СПОВ перебуває на обліку в службі зайнятості з виплатою чи без виплати допомоги по безробіттю працюючим, немає підстав.

13. Змінено редакцію частини третьої статті 42 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

З урахуванням якого розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, будуть проводиться перерахунки пенсій після звільнення пенсіонера з роботи у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року?

Після звільнення пенсіонера з роботи пенсія перераховується відповідно до ч. 3 ст. 42 Закону з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлено на дату звільнення з роботи.

14. Громадянину С., 1945 року народження, призначена пенсія у зв'язку з втратою годувальника за померлу дружину відповідно до Закону України “Про державну службу”. Працює на посаді журналіста комунального засобу масової інформації. В якому розмірі буде виплачуватися пенсія з 1 квітня 2015 року?

В період роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу» пенсія не виплачується, незалежно від її виду.

15. Пенсіонер є інвалідом ІІ групи і працює на посаді, що відноситься до державної служби в органах доходів і зборів.

Чи поширюються на особу, яка є інвалідом ІІ групи і працює на посаді,  що відноситься до державної служби в органах доходів і зборів зміни, зазначені у Законі України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо посадових осіб органів доходів і зборів» №214-VIII від 02.03.2015 в частині припинення виплати пенсії для працюючих працівників органів доходів і зборів?

Відповідно до статті 37 Закону України “Про державну службу”, пенсія по інвалідності І та ІІ групи призначається відповідно до цього Закону при умові звільнення з державної служби.

У період роботи на посаді, яка дає право на призначення пенсії в порядку та на умовах, визначених Законом України “Про державну службу”, за бажанням особи, пенсія по інвалідності призначається відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. 

Згідно зі статтею 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, під час роботи особи (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту І статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”) на посадах, які дають право на призначення пенсії, зокрема, у порядку та на умовах, передбачених Законом України “Про державну службу”, пенсія не виплачуються.

Зважаючи на те, що особа є інвалідом ІІ групи, виплата призначеної пенсії здійснюватиметься в повному обсязі.

Аналогічно вирішується питання виплати пенсій інваліду ІІ групи, який працює на посаді в контролюючому органі.

16. Пенсіонер з 01.04.2014 працює на посаді державного службовця. З 28.04.2014 увільнений від роботи в зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на особливий період, але не більше одного року. Чи буде припинено виплату пенсії з 01.04.2015 ?

Статтею 37 Закону України “Про державну службу” передбачено, що тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, особам, на яких поширюється дія цього Закону, у період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії, зокрема у порядку та на умовах, передбачених, зокрема цим Законом, пенсії, призначені відповідно до цієї статті, не виплачуються.

Зазначений порядок виплати пенсії не застосовується протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які беруть участь в Антитерористичній операції.

Така участь підтверджується відповідною довідкою, виданою органом, яким особу було залучено до такої участі.

17. Гр. М. отримує пенсію за віком відповідно до Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та продовжує працювати на посаді державного службовця. У липні 2015 року набуде право на перерахунок пенсії відповідно до ч.4 ст. 42 зазначеного закону. Чи матиме право особа на перерахунок пенсії?

Так, особа має право на перерахунок відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону, оскільки зміни не стосуються визначення права на призначення/перерахунок пенсії.

18. Особа отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, станом на 1 квітня 2015 року працює за договором цивільно-правового характеру (має право на індексацію пенсії). Розмір призначеної пенсії становить 1400 грн., розмір пенсії з індексацією – 1579,36 грн., тобто більше ніж 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Як  буде виплачуватись у даному випадку пенсія?

Згідно зі статтею 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”,  тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, під час роботи особи, пенсія призначена відповідно до цього Закону (крім осіб, які мають право на виплату пенсії в повному обсязі), розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Зважаючи на викладене, з 1 квітня 2015 року особа, яка працює за договором цивільно-правового характеру, отримуватиме пенсію в розмірі 85 відсотків від призначеного розміру, але не менше ніж 1423,50 грн.

19. Які документи мають надавати працюючі особи для уточнення характеру та періоду роботи після 1 квітня 2015 року?

Після призначення пенсії особа повідомляє орган, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії, про дату працевлаштування, вид зайнятості шляхом подання заяви.

При цьому особа надає документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі копію трудової книжки із записом про працевлаштування, довідку, витяг з наказу, копію цивільно-правового договору).

20. Особа одержує пенсію за віком відповідно до Закону України “Про державну службу”, працює на науковій посаді. Чи буде відноситись дана робота до інших посад?

Статтею 37 Закону України “Про державну службу” (в редакції з 1 квітня 2015 року) чітко визначено, під час роботи на яких посадах пенсія, призначена відповідно до цієї статті, не виплачуватиметься. Зважаючи на те, що час роботи особи на посаді, яка дає право на призначення пенсії відповідно до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, вказаною нормою не зазначено, під час застосування особливого порядку виплати пенсії роботу на науковій посаді слід розцінювати, як роботу на інших посадах.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»