• Посилання скопійовано

Від сьогодні дотримуємося нових правил дорожнього руху!

З 15.04.2013 р. маємо низку нововведень у правилах дорожнього руху

Від сьогодні дотримуємося нових правил дорожнього руху!

З 15.04.2013 р. маємо низку нововведень у правилах дорожнього руху. А саме:

1. Дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою і можуть бути постійними, тимчасовими та зі змінною інформацією. У Правилах уточнено й переваги щодо сигналів регулювальника ― відтепер його сигнали мають перевагу перед сигналами світлофорів та вимогами усіх дорожніх знаків (раніше ― дорожніх знаків пріоритету).

2. Дорожня розмітка тепер має кілька кольорів: до білої і жовтої розмітки додано розмітку синього (місця паркування на проїжджій частині) і помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).

Дорожня розмітка застосовується відповідно до цих Правил і повинна відповідати вимогам національного стандарту. Національний стандарт ДСТУ 2587:2010 «Безпека дорожнього руху. Розмітка дорожня. Технічні вимоги. Методи контролювання. Правила застосування» наказом Держспоживстандарту від 27.12.2010 р. перебував у плані розроблення ДСТУ на заміну ДСТУ 2587-94. 

Щодо дорожніх знаків, то вони застосовуються відповідно до цих Правил і повинні відповідати вимогам національного стандарту ― ДСТУ 4100-2002 «ЗНАКИ ДОРОЖНІ. Загальні технічні умови. Правила застосування».

3. Стрілка зеленого кольору на табличці, встановленій на рівні червоного сигналу світлофора, дозволяє рух у зазначеному напрямку при ввімкненому червоному сигналі світлофора за умови надання переваги в русі іншим його учасникам, які рухаються з інших напрямків на сигнал світлофора, що дозволяє рух.

4. З 1 жовтня до 1 травня на всіх механічних ТЗ поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а за їх відсутності у конструкції транспортного засобу ― ближнє світло фар. 

Увага! Нові правила вводяться в дію з 15.04.2013 р. Проте наразі немає офіційних роз'яснень щодо застосування ввімкнених денних ходових вогнів на період з 15.04.2013 р. до 01.05.2013 р. 

Задній протитуманний ліхтар дозволяється використовувати виключно в умовах недостатньої видимості як у світлу, так і в темну пору доби. 

Під терміном «темна пора доби» розуміють частину доби від заходу до сходу сонця.

5. Встановлено спеціальні умови щодо руху транспортних засобів зі знаком «Діти». Так, наближаючись до ТЗ з розпізнавальним знаком «Діти», що зупинився з увімкненими проблисковими маячками оранжевого кольору та (або) аварійною світловою сигналізацією, водії ТЗ, що рухаються по суміжній смузі, повинні зменшити швидкість, а у разі потреби зупинитися, щоб уникнути наїзду на дітей.

6. Вилучено п. 14.1 Правил, де було зазначено, що здійснювати обгін нерейкових ТЗ дозволяється лише ліворуч. 

7. Стоянку ТЗ тепер заборонено також і на газонах (п. 15.10 Правил). Під терміном «газон» розуміють ділянку однорідної території із дерновим покривом, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерноутворювальних трав (переважно багаторічних злаків) або одернування.

8. Змінено застосування знаку пріоритету 2.2 «Проїзд без зупинки заборонено». Якщо попередньо діяло лише правило «Забороняється проїзд без зупинки перед розміткою 1.12 (стоп-лінія), а якщо вона відсутня ― перед знаком», тепер додали: «Необхідно дати дорогу транспортним засобам, що рухаються дорогою, яка перетинається, а за наявності таблички 7.8 «Напрямок головної дороги» ― транспортним засобам, що рухаються головною дорогою, а також праворуч рівнозначною дорогою».

9. Знак 3.1 «Рух заборонено» встановлюється разом зі знаками 5.33 «Пішохідна зона» або 3.43 «Небезпека».

10. Інформаційний знак 5.38 «Місце для стоянки» застосовується: 

― для позначення місць та майданчиків для стоянки ТЗ;

― знак з літерою «Р» та символом даху застосовується для критих стоянок; 

― знак з літерою «Р» та символом автобуса застосовується для критих стоянок з можливістю пересадки на маршрутні ТЗ.

11. Запроваджено новий інформаційний знак 5.70 «Фото-, відеофіксування порушень Правил дорожнього руху». Знак інформує про можливість здійснення контролю за порушеннями Правил дорожнього руху за допомогою спеціальних технічних та (або) технічних засобів.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»