• Посилання скопійовано

Рада прийняла зміни до держбюджету-2014

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому запропоновані Кабміном зміни до держбюджету на 2014 рік

Рада прийняла зміни до держбюджету-2014

Народні депутати підтримали законопроект від 27.03.2014 р. № 4575 "Про внесення змін до закону України" Про державний бюджет України на 2014 р. ". За це рішення проголосували 228 з 340 народних депутатів.

Зокрема, у проекті змін до держбюджету на 2014 рік передбачено економію видатків бюджету, які максимально скорочені та оптимізовані, а бюджетна політика спрямована не на розпорошення фінансового ресурсу, а сконцентрована на заходах з підтримки економіки та пріоритетах її розвитку.

Так, запропоновано зменшити доходи зведеного бюджету на 2014 рік на 19 380,7 млн. гривень та встановити на рівні 482 472,2 млн. гривень, в тому числі по загальному фонду зменшити на 28 093,8 млн. гривень до 405 397,1 млн. гривень.

Крім того, пропонується внести зміни до Податкового, Митного кодексів та інших законодавчих актів України, що надасть змогу додатково одержати ресурс до зведеного бюджету, зокрема:

 -  встановити збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти в безготівковій та готівковій формі;

- скасувати оподаткування за «0» ставкою ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур; 

- скасувати пільги з ПДВ по операціях з першого постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення (імпорт та постачання виробником); 

- змінити ставки плати за користування надрами;

- збільшити ставки окремих податків і зборів (у тому числі акцизного податку), виражених в абсолютному значенні;

- запровадити застосування єдиної ставки акцизного податку на дизпаливо;

- збільшити ставки акцизного податку на мотоцикли та автомобілі;

- збільшити ставки збору за користування радіочастотним ресурсом;

- розширити коло платників збору за рахунок госпсуб’єктів, які закуповують імпортований природний газ у нерезидентів України;

- зменшити неоподатковуваний імпорт товарів, що переміщуються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях; 

- скасувати податкові пільги при ввезенні на митну територію України транспортних засобів працівниками дипломатичної служби України;

- вставновити ставки ПДФО для доходів у формі пенсійних виплат.

Серед іншого, прогнозується також обсяг державних запозичень на 2014 рік у сумі 193 245,4 млн. гривень, що на 35 933 млн. грн більше, ніж було передбачено у попередній редакції Закону про держбюджет. Таким чином, зовнішні запозичення у 2014 році становитимуть 43,5% від загального обсягу надходжень, а внутрішні – 56,5%.

Також обсяг платежів з погашення державного боргу на 2014 р. пропонується збільшити на 13 млрд 662 млн грн - до 109 млрд 142,4 млн грн. З них погашення зовнішнього держборгу пропонується збільшити на 5 млн 208 тыс. грн - до 41 млрд 481,3 млн грн. погашення внутрішнього держборгу збільшується на 8 млрд 454,1 млн грн - до 67 млрд 661,1 млн грн.

Окрім того, Закон заморожує основні соціальні показники - мінімальну зарплату та прожитковий мінімум. Це пояснюється тим, що темпи росту розміру мінімальної зарплати протягом 2004-2013 років значно вищі, ніж темпи росту економіки за цей період. Згідно з прогнозними макропоказниками економічного і соціального розвитку України у 2014 році спостерігатиметься тенденція щодо зниження номінального ВВП, продуктивності праці, індексу промислової продукції, експорту та імпорту товарів і послуг тощо. З огляду на це, підвищення у 2014 році розмірів мінімальної зарплати темпами, що не відповідають темпам розвитку економіки, є невиправданим.

Таким чином, запропоновано зберегти протягом 2014 року:

-  розмір мінімальної зарплати: місячної  -  1 218 грн, погодинної - 7,3 грн;

- розмір прожиткового мінімуму (на одну особу в розрахунку на місяць) -  1176 грн, для дітей віком до 6 років - 1032 грн, від 6 до 18 років - 1286 грн,  для працездатних осіб - 1218 грн, осіб, які втратили працездатність - 949 грн.

Окрім того, запропоновано встановити єдиний розмір допомоги при народженні дитини (незалежно від того, яка це дитина за черговістю народження) – 41 280 гривень та об’єднати її з допомогою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому, виплата допомоги здійснюватиметься одноразово в сумі 10 320 грн, решта виплачуватиметься протягом наступних 36 місяців рівними частинами (по 860 грн). 

Зменшується також сума коштів, що направляються до Пенсійного фонду  на виплату пенсій, на 3 млрд 563,6 млн грн - до 83 млрд 796,3 млн грн.

Крім того, передбачено скорочення граничної чисельності працівників центральних органів виконавчої влади та місцевих держадміністрацій не менше ніж на 10%, скорочення кількості легкових автомобілів органів держвлади - не менше ніж на 50%.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»