• Посилання скопійовано

Увага! З0 листопада – граничний термін подання заявки на ІТ – пільги

ДПС рекомендує подавати заяву на ІТ – пільги за “проектною” формою

Увага! З0 листопада – граничний термін подання заявки на ІТ – пільги

З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року для суб'єктів індустрії програмної продукції застосовується знижена ставка податку на прибуток у розмірі 5%.

 Ця пільга передбачена Законом України від 05.07.2012 року  №5091-VI, яким було внесено зміни до розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (далі – Закон № 5091). 

 Заява на застосування пільг подається не пізніш як за 30 календарних днів до початку кварталу, з якого ІТ-підприємство передбачає отримати таке право. Отже, щоб скористатись перевагами пільгового режиму з І кварталу 2013 року реєстраційну заяву до ДПС за своїм місцезнаходженням необхідно подати не пізніше 30 листопада.

Оскільки форму заяви іще не затверджено ДПС рекомендує використовувати форму реєстраційної заяви, яка запропонована проектом наказу "Про затвердження Порядку ведення реєстру, форм реєстраційної заяви, заяви про анулювання реєстрації та свідоцтва про реєстрацію суб‘єктів індустрії програмної продукції, які застосовують особливості оподаткування".

Завантажити проект бланку реєстраційної заяви >> 

Разом із реєстраційною заявою ПКУ вимагає подання фінансової звітності та копій первинних документів,що підтверджують право на використання особливостей оподаткування.

Нагадаємо, що для включення до реєстру пільговиків необхідно протягом попередніх 4-х послідовних звітних (податкових) кварталів сукупно одночасно (для новоутворених СГД — за період фактичної діяльності, але не менше двох повних кварталів) відповідати таким критеріям:

1) питома вага доходів від здійснення видів економічної діяльності, визначених у пп. 1.5 п. 15 Розділу ХХ ПКУ, має становити не менш як 70% доходів від усієї реалізації товарів (виконання робіт, надання послуг);

2) первісна вартість основних засобів та/або нематеріальних активів перевищує 50 розмірів МЗП, установленої на 1 січня звітного (податкового) року (на сьогодні володіємо лише приблизним числом 56 700 грн);

3) суб’єкт не має податкового боргу;

4) щодо якого судом не прийнято постанови про визнання боржника банкрутом.

Короткий опис пільг:

1) ПДВ

З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання програмної продукції. Означене звільнення застосовується до операцій з постачання програмної продукції (у т.ч. операційних систем, розважальних та навчальних програм), системних програм, веб-сайтів та їхніх складових частин. Звільнення застосовується також до операцій з постачання криптографічних засобів 

2) Податок на прибуток

З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року суб'єкти індустрії програмної продукції, які відповідають установленим Законом критеріям, можуть застосовувати ставку податку на прибуток підприємств у розмірі 5%. 

Нагадаємо, що застосовуючи цю ставку 5% необхідно вести окремий облік операцій, пов'язаних із програмною продукцією. Витрати, безпосередньо пов'язані зі здійсненням такої діяльності (у т.ч. амортизація основних засобів, які використовуються в операціях, пов'язаних із програмною продукцією), визнаються в окремому обліку операцій з програмною продукцією. Загальні та адміністративні витрати розподіляються між обліком витрат за операціями, пов'язаними з програмною продукцією, та іншими операціями компанії, пропорційно до частини доходів, отриманих компанією від операцій того чи іншого роду.

 

 

 

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»