• Посилання скопійовано

Військовий збір: лікарняні та допомога по вагітності та пологах

ФСС з ТВП розглянув питання щодо утримання військового збору з матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах

Військовий збір: лікарняні та допомога по вагітності та пологах

 Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105, допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати і згідно п.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р № 5 (далі Інструкція №5), не входить до фонду оплати праці.

Однак, згідно абзацу 3 підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового Кодексу України суми допомоги, нарахування за час тимчасової непрацездатності платника податків, враховуються для застосування податкової соціальної пільги. Тому, виплати за перші п’ять днів хвороби за рахунок роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності прирівнюється до заробітної плати. Таким чином, необхідно проводити утримання військового збору з допомоги по тимчасовій непрацездатності.       

Разом з цим, допомога по вагітності та пологах, згідно п.3.2 Інструкції № 5 не належить до фонду оплати праці. Крім того, вказаний вид допомоги не обкладається ПДФО. У зв’язку з цим, підстав для утримання військового збору з допомоги по вагітності та пологах немає.

 

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»