• Посилання скопійовано

Спільнота 1С:Франчайзі б’є на сполох

18 травня 2017 року в прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулась прес-конференція на тему "Український продукт "1С:Підприємство": загроза, виклики, провокація?"

Спільнота 1С:Франчайзі б’є на сполох

У прес-конференції прийняли участь: Вадим Мазур – директор "Скайлайн Софтвер" (оператор розповсюдження продуктів "1С:Підприємство" в Україні), представники компаній 1С:Франчайзі, Співтовариства ІТ-директорів України, незалежні експерти.

Вадим Мазур, директор ТОВ "Скайлайн Софтвер", повідомив, що включення до санкційного списку юридичних осіб, які займаються розробкою та продажем українських програмних продуктів, не мало ніяких причин та передумов. "Ми не розуміємо, чому правовласник і оператор розповсюдження лінійки продуктів "1С:Підприємство" потрапили до санкційного списку згідно Указу Президента №133/2017. Із запитами і роз’ясненнями до нас не звертались, так само як і не просили роз'яснень від нас" – заявив він. Також Вадим був прикро здивований тим що представники ЗМІ продовжують трактувати "1С:Підприємство" як "російський продукт": – "Ми – українська компанія! Місія правовласника та мережі 1С:Франчайзі – забезпечення безперебійної роботи українського бізнесу".

Учасники прес-конференції детально зупинилися на питанні надійності програмного продукту "1С:Підприємство". Розробники продемонстрували офіційний висновок ДССЗІ про те, що комплекс "1С:Підприємство 8.3" має технічний захист рівня Г2 з досить широким функціональним профілем захищеності. Вадим Мазур, зокрема, звернув увагу на те, що не було зафіксовано жодного факту витоку даних з підприємств за час використання системи, як у комерційному так і у державному секторі.

Представник Співтовариства ІТ-директорів України Андрій Соколов дав свій експертний коментар з цього приводу: "Мені особисто була поставлена задача, коли почались ці всі проблеми з "1С:Підприємством", проконтролювати чи є якийсь "лівий" трафік з приводу передачі інформації. Можу одразу сказати – немає".

Представники партнерів 1С:Франчайзі висловили своє бачення щодо ситуації навколо "1С:Підприємства". Вони занепокоєні тим, що прийняте рішення може мати серйозні наслідки для українського бізнесу та економіки України в цілому.

Українська спільнота 1С:Франчайзі підготувала заяву до української влади, громадських активістів, усього суспільства та міжнародних інституцій інформаційної сфери щодо неправомірності включення видавця продуктів лінійки "1С:Підприємство" до санкційного списку. Станом на 19.05.2017 року заяву підписали 282 компанії з усіх регіонів України, кількість підписантів стрімко росте. В заяві йдеться про вимогу вилучити правовласника "1С:Підприємства" з санкційного списку, відновити чесну репутацію продукту.

Директор компанії "Центр Бізнес-Технологій" Андрій Печерських наголосив, що більшість клієнтів їхньої компанії – це провідні українські підприємства, які використовують "1С:Підприємство" не лише для бухгалтерського і податкового обліку, але й для автоматизації управлінських бізнес-процесів. Андрій підкреслив: "Автоматизація цих компаній відбувалася досить довго, на протязі 20-ти років. Важко замінити цей функціонал будь-якою, навіть дуже якісною, програмою в короткий час. Не у всіх компаній на сьогоднішній день є засоби для переходу на нові системи".

Олександр Бобровський, директор 1С:Франчайзі "Софтком", прокоментував заяву СБУ з приводу постачання коштів до РФ: "Я не бачив жодних офіційних підтверджень про відтік капіталу ні від СБУ, ні від РНБО. У нас немає платежів російській фірмі, значить гроші не потрапляють до них в оподаткування, а відповідно і до бюджету".

Розробник "1С:Підприємство" для бюджетних установ України" – компанія "Санлайн" також потрапила до списку санкцій. Олексій Івашин, представник компанії, шокований таким рішенням: "Всі фінанси компанії "Санлайн" прозорі, жодного платежу в РФ не може бути фізично, так як компанія займається розробкою в Україні. Кошти  витрачаються на комп'ютерну техніку, на зарплати співробітникам і підтримку користувачів. Тобто всі платежі здійснюються на території України". Представник розробника завірив, що вони й надалі будуть випускати оновлення та розвивати продукт.

Учасники прес-конференції також занепокоєні тим, що такі дії влади можуть привести до міграції висококваліфікованих кадрів з країни. В цьому випадку економіка України може понести значні втрати.

На завершення Вадим Мазур запевнив, що підтримка користувачів "1С:Підприємства" відбуватиметься і надалі, всі інформаційно-методологічні ресурси доступні для користування. Спільнота 1С:Франчайзі вірить в те, що сталась прикра помилка і юридичні особи, які займаються розробкою та продажем рішень "1С:Підприємство" будуть вилучені з санкційного списку. З цього приводу надіслані звернення до владних структур, на голову РНБО та до ряду міжнародних інстанцій.

Джерело: 1С:Підприємство

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»