• Посилання скопійовано

ДПС отримуватиме документи про структуру власності та кінцевих бенефіціарів нерезидентів

За Законом №2970 тепер ДПС має право вимагати від нерезидентів, які провадять господарську діяльність або отримують доходи в Україні, документи про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників

ДПС отримуватиме документи про структуру власності та кінцевих бенефіціарів  нерезидентів

21 квітня Президент підписав законопроєкт Закон №2970 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки. Переважно всі його норми мають набрати чинності з наступного дня після офіційного опублікування.

Станом на 25 квітня його ще не опубліковано. Але  завдяки Закону №2970 у ПКУ зʼявиться нова ст. 44-1 ПКУ щодо документів про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників нерезидентів, які провадять господарську діяльність або отримують доходи в Україні.

Вимоги цієї статті застосовуються до таких осіб:

а) нерезидентів, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво (незалежно від наявності зареєстрованого відокремленого підрозділу);

б) іноземних юридичних осіб, визначених пп. 133.1.5 ПКУ.

 

Правила складання та подання

Такі особи зобов'язані встановлювати власну структуру власності та усіх кінцевих бенефіціарних на території України та надавати її до ДПС у випадках та в обсязі, передбачених цією статтею.

Інформація про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників повинна зберігатися не менше 1825 днів з дня, наступного за завершенням звітного року, якого вона стосується.

Повідомлення про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників осіб, визначених п. 44-1 ПКУ, вперше подається до контролюючого органу в електронній формі у строки, встановлені ПКУ для подання квартальної податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Особи зобов'язані підтримувати інформацію про усіх своїх кінцевих бенефіціарних власників та власну структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти контролюючий орган про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення.

Повідомлення про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників не є частиною податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

 

Хто буде подавати документи до ДПС?

Обов'язки із подання повідомлення про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників здійснюються самостійно або шляхом призначення уповноваженого банку.

 

Коли не потрібно подавати?

Не зобов'язані розкривати інформацію про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників нерезиденти, які відповідають щонайменше одній із таких умов:

а) власником істотної участі у розмірі понад 75% у такій особі є міжнародні фінансові організації, які відповідно до міжнародних договорів України наділені привілеями та імунітетами;

б) нерезидент є публічною компанією, акції якої допущені до торгів на іноземному організованому фондовому ринку (фондовій біржі), включеному до переліку, який формується відповідно до вимог ст. 5-1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»