• Посилання скопійовано

Скільки СГ зі спецгрупи ЄП повинні будуть повернутися до попередніх правил оподаткування?

За словами Гетманцева, спецгрупа стала тим фактором, який, серед інших, оживив підприємства. Загалом на 2% перейшло 313 062 підприємців. Стільки представників бізнесу мають готуватися до переходу на попередні правила оподаткування з 1 липня 2023 року

Скільки СГ зі спецгрупи ЄП повинні будуть повернутися до попередніх правил оподаткування?

Нагадаємо, Меморандумом з МВФ передбачено скасування низки податкових послаблень, які мали діяти до кінця воєнного стану та деякий період після нього. Тим самим Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.

Для скасування податкових пільг Верховна Рада має ухвалити відповідний Закон. І ось 30 грудня Мінфін оприлюднив для обговорення текст законопроєкту.

Документом запропоновано установити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 01 липня 2023 року, зокрема:

  • можливість для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
  • можливість для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО та ПРРО.

Наразі Гетманцев у своєму Телеграм-каналі навів статистику переходу на спецгрупу ЄП.

Податок став тим фактором, який, серед інших, оживив підприємства. Загалом на 2% перейшло 313 062 підприємців.

Надходження єдиного податку від юридичних осіб – платників третьої групи за 2022 рік становлять 6020 млн грн єдиного податку.

Окремо, він підкреслив, що наразі Мінфін готує законопроєкт щодо скасування 2% податку та повернення 3-ї групи оподаткування на довоєнні ставки з 1 липня. Але він вже підготовлений та опублікований. Тож скоріш за все незабаром його має ухвалити КМУ та зареєструвати в ВРУ. Про це повідомимо окремо.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »