Мінекономрозвитку у листі від 24.06.2016 р. №3631-04/19071-07 зазначило, що згідно з частиною п'ятою статті 8 Закону про бухоблік підприємство самостійно:
- визначає облікову політику підприємства;
- обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;
- розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності та контролю господарських операцій.
Водночас в Міністерстві зауважують, що викладені в Методичних рекомендаціях №157 порядок відображення в бухобліку господарських операцій суб'єктами господарювання у сфері громадського харчування, а також питання методології бухгалтерського обліку носять виключно рекомендаційний характер і не є обов'язковими до застосування суб'єктами господарювання.
Але оскільки з часу затвердження Методичних рекомендацій до законодавства внесено зміни та доповнення, вони можуть бути застосовані тільки з урахуванням положень чинних законодавчих та нормативно-правових актів.