• Посилання скопійовано

Багатоквартирний будинок: бухоблік управителя

Як обліковувати в бухгалтерському обліку управителя будинку кошти за утримання, розрахунки з постачальниками, оплату праці тощо?

Багатоквартирний будинок: бухоблік управителя

Діяльність з управління багатоквартирним будинком регулюється насамперед Законом №417Законом про ЖКП тощо. А також підзаконними нормативними документами, наприклад Правилами №712.

Постановою №712 також затверджено Типовий договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Управління багатоквартирним будинком здійснюється на підставі договору, що укладається згідно з Типовим договором.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону №417управитель багатоквартирного будинку (далі — управитель) — фізособа-підприємець або юрособа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором зі співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 2 Закону про ЖКПпослуга з управління багатоквартирним будинком — результат господарської діяльності суб’єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону про ЖКП, послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

  • забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, перебуває у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговування внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;
  • купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;
  • поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;
  • інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону про ЖКП, вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону про ЖКП, ціна послуги з управління багатоквартирним будинком встановлюється договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком з розрахунку на один квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення, якщо інше не визначено договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, та включає:

1) витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території і поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку відповідно до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, крім витрат на обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги, у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем;

2) винагороду управителю, яка визначається за згодою сторін.

Кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території є невід’ємною частиною договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території враховує Обов’язковий перелік робіт (послуг).

З наведеного вище випливає, що управитель будинку надає послугу з управління. До складу цієї послуги включаються витрати на роботи (послуги), наведені в п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону про ЖКП і в Обов’язковому переліку робіт (послуг).

За надання цієї послуги управитель отримує плату, ціна якої (тариф) включає як відшкодування витрат, так і винагороду управителя.

Винагорода управителя в цьому разі — це прибуток управителя (доходи мінус витрати).

Таким чином, у бухгалтерському обліку управителя господарські операції з надання послуги управління відображають у загальному порядку. Витрати, які згідно з НП(С)БО 16 включаються до складу виробничої собівартості послуги, відносять на рахунок 23. Це, повторимося, витрати на виконання робіт (послуг), наведених у п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону про ЖКП і в Обов’язковому переліку робіт (послуг).

Таким чином, ці витрати відображатимуть проведеннями:

Д-т 23 К-т 661651 — нарахування зарплати і ЄСВ працівників;

Д-т 23 К-т 631 — отримано послуги сторонніх організацій, наприклад електропостачання спільного майна будинку.

Якщо для надання цих послуг управитель придбаває МНМА, ОЗ, їх у загальному порядку зараховують на баланс, на субрахунок 112, рахунок 10. І в загальному порядку нараховують амортизацію таких МНМА, ОЗ, яку відносять на собівартість послуги:

Д-т 23 К-т 131, 132.

Наприкінці кожного місяця, згідно зі встановленим тарифом та відповідною загальною площею, що перебуває у власності кожного співвласника, кожному такому співвласнику виставляються послуги управління (визнається дохід у бухгалтерському обліку, див. таблицю нижче).

Таблиця

Бухгалтерський облік в управителя багатоквартирного будинку


з/п
Господарська операція Бухоблік
Д-т К-т
1. Нарахування зарплати працівникам 23 661
2 Нарахування ЄСВ на зарплату працівників 23 651
3. Отримано послуги з електропостачання будинку від обленерго 23 631
4. Придбано МНМА, ОЗ 15 631
5. Придбані МНМА, ОЗ введено в експлуатацію 112, 10 10
6. Нараховано амортизацію на МНМА, ОЗ 23 13
7. Визнано дохід від наданих послуг 361 703
8. Дохід віднесено на фінрезультати 703 791
9. Списано собівартість наданих послуг 903 23
10. Собівартість реалізації віднесено на фінрезультати 791 903
11. Отримано оплату за надані послуги від співвласників 311 361

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»