• Посилання скопійовано

З 17 лютого діють зміни до деяких НП(С)БО щодо ведення та складання фінзвітності

Змін зазнали НП(С)БО 1 та НП(С)БО 2 щодо фінансової звітності, а також НП(С)БО 19, НП(С)БО 8, НП(С)БО 25, НП(С)БО 21, НП(С)БО 17, НП(С)БО 23, НП(С)БО 24 та НП(С)БО 31. Ці зміни почали діяти з 17 лютого

З 17 лютого діють зміни до деяких НП(С)БО щодо ведення та складання фінзвітності

Мінфін наказом від 12.01.2023 №18 (зареєстрований у Мін'юсті 26.01.2023 за №171/39227) вніс зміни до:

  • НП(С)БО 19 «Об'єднання підприємств»,
  • НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи»,
  • НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»,
  • НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»,
  • НП(С)БО 17 «Податок на прибуток»,
  • НП(С)БО 23 «Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін»,
  • НП(С)БО 24 «Прибуток на акцію»,
  • НП(С)БО 31 «Фінансові витрати»,
  • НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»,
  • НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність».

Зокрема, у НП(С)БО 2 уточнено, що його норми застосовуються підприємствами, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім материнських підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за МСФЗ. Після об'єднання підприємств материнським підприємством складаюють консолідовану фінансову звітність за групу підприємств, які входять до складу такого об'єднання, у порядку, визначеному цим Національним положенням (стандартом). Група - це група юридичних осіб, що складається з підприємства, яке контролює інші підприємства (материнське підприємство), та всіх підприємств, які ним контролюються (дочірніх підприємств).

Підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінансової звітності про власні господарські операції, складають консолідовану фінансову звітність групи у порядку, визначеному цим Національним положенням (стандартом).

Групи поділяються на малі, середні або великі. Малими групами вважаються групи, показники річної консолідованої фінансової звітності яких на дату складання річної консолідованої фінансової звітності відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів - до 4 мільйонів євро включно;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - до 8 мільйонів євро включно;
  • середня кількість працівників - до 50 осіб включно.

Середніми групами вважаються групи, які не відповідають критеріям для малих груп та показники річної консолідованої фінансової звітності яких на дату складання річної консолідованої фінансової звітності відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів - до 20 мільйонів євро включно;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - до 40 мільйонів євро включно;
  • середня кількість працівників - до 250 осіб включно.

Великими групами вважаються групи, показники річної консолідованої фінансової звітності яких на дату складання річної консолідованої фінансової звітності відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів - понад 20 мільйонів євро;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - понад 40 мільйонів євро;
  • середня кількість працівників - понад 250 осіб.

Для визначення відповідності критеріям, встановленим у євро, застосовують офіційний курс гривні до іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі офіційних валютних курсів Національного банку України, що встановлювалися для євро протягом відповідного року.

Якщо на дату складання річної консолідованої фінансової звітності група, показники річної консолідованої фінансової звітності якої протягом двох років поспіль (за звітний рік та рік, що передує звітному) не відповідають критеріям групи, до якої її віднесено, таку групу відносять до відповідної групи, критеріям якої відповідають показники річної консолідованої фінансової звітності за результатами звітного періоду.

Малі та середні групи (крім груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес) звільняються від обов'язкового складання консолідованої фінансової звітності.

Консолідовану фінансову звітність складають із фінансової звітності групи з використанням єдиної облікової політики для подібних операцій та інших подій за схожих обставин. Якщо у складі групи є підприємство, яке застосовує облікову політику, відмінну від прийнятої у консолідованій фінансовій звітності для подібних операцій та подій за схожих обставин, то під час складання консолідованої фінансової звітності у його фінансовій звітності роблять відповідне коригування.

Про те, що змінилося в інших НП(С)БО, читайте в аналітиці від редакції.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 17 лютого Наказ було опубліковано в "Офіційному віснику".

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»