• Посилання скопійовано

Благодійна допомога отримана у вигляді товарів: облікові наслідки

Благодійний фонд отримав благодійну допомогу у вигляді електротоварів, які використовуватимуться для надання благодійних послуг та для надання їх як благодійної допомоги. Які особливості бухобліку, документування?

Благодійна допомога отримана у вигляді товарів: облікові наслідки

Благодійна допомога товарами отримується для певної мети, у наведеній ситуації — для надання благодійних послуг чи для надання товарів як благодійної допомоги особам, що цього потребують. Отже, вона має цільовий характер. Згідно з Інструкцією №291 майно цільового призначення відображають на балансі у кореспонденції з субрахунком 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень».

 

Облік товарів, отриманих для надання благодійних послуг

Якщо товари отримують з метою їх використання для надання благодійних послуг, то їх зараховують до складу необоротних активів — ОЗ чи МНМА, бо їхній строк служби більший за рік.

Якщо вартість отриманих товарів є меншою, ніж установлена обліковою політикою вартісна ознака предметів, що входять до складу МНМА, їх відображають на балансі у складі МНМА, якщо більшою — у складі ОЗ.

БФ отримує благодійну допомогу від благодійника за накладною чи актом. Окрім того, на ці товари потрібно скласти Акт введення в експлуатацію основних засобів, для чого можна використати форму, затверджену наказом Мінфіну від 13.09.2016 №818. Акт складається в одному примірнику комісією, призначеною розпорядженням (наказом) керівника БФ. У ньому комісія зазначає строк служби товарів, їх ліквідаційну вартість, метод амортизації. Затверджений керівником акт є підставою для бухобліку.

Після введення ОЗ в експлуатацію надалі БФ у загальному порядку нараховує амортизацію товарів (див. табл.).

 

Таблиця

Облік благодійної допомоги у вигляді товарів у благодійного фонду

Господарська операція Д-т К-т
Отримання товарів для надання благодійних послуг
1. Отримано благодійну допомогу товарами, введено в експлуатацію 106 (112*) 484
2. Нараховано амортизацію 23 131
3. Відображено дохід у розмірі нарахованої амортизації 484 745
Отримання товарів для надання їх отримувачам благодійної допомоги
1. Отримано товари 281 484
2. Передано товари отримувачам благодійної допомоги 949 281
3. Визнано дохід від отриманого цільового фінансування в сумі вартості товарів 484 718
4.** Нараховано ПДФО, ВЗ 949 641, 642
5.** Перераховано ПДФО, ВЗ до бюджету 641, 642 311
* Якщо згідно з обліковою політикою товар відповідає критеріям ОЗ.
** Якщо товари передаються фізособам і надання благодійної допомоги не звільнено від сплати ПДФО і ВЗ.

 

Облік товарів, отриманих для надання їх як благодійної допомоги

Отримане цільове фінансування (у т. ч. кошти, вивільнені від оподаткування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 НП(С)БО 15).

Якщо товари отримані для того, щоб їх передати отримувачам благодійної допомоги, то дохід від отриманих товарів буде відображено тоді, коли товари будуть передані і організація відобразить у витратах вартість цих товарів.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»